Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Александрина Боянова за ускореното време и барока

БНР Новини
Снимка: varnasummerfest.org

Талантлива, музикална, амбициозна…каквото и да се добави още към тези думи, няма да е достатъчно, за да се опише младата цигуларка Александрина Боянова. България, Италия и САЩ са държавите, в които тя е започнала и продължава да се усъвършенства професионално. Зад всичко това стоят нейните родители, които са музиканти. Те от дете я насърчават и подкрепят.






„Първо започнах да уча цигулка с баща ми Недко Боянов, който беше концертмайстор на СО на БНР – разказва Алекс. – След като ме приеха в НМУ „Любомир Пипков”, попаднах в класа на Екатерина Драмалиева. В края на музикалната гимназия имах възможност да уча и при Салваторе Акардо в Консерваторията на Кремона. Това ме подготви за един по-динамичен живот. Когато се установих в Ню Йорк, времето за мен се ускори още повече. И до сега продължавам да пътувам до Италия. Посещавам различни майсторски класове на някои от най-добрите инструменталисти като Джейми Ларедо, Памела Франк и други. Разбира се, всеки млад инструменталист мечтае за солова кариера, но реалността е по-различна. Затова се занимавам и с преподаване, което ми доставя огромно удоволствие. Свиря в камерни ансамбли и оркестрови формации.”






От 2006-та година Александрина Боянова е в Ню Йорк. Там завършва бакалавърска степен и магистратура в „Манхатън мюзик скул”. След това се насочва към „Джулиърд скул”, където в момента работи върху своята докторантура. Новата й страст е барока – вече е горд собственик и на барокова цигулка – инструмент, различаващ се коренно от класическия като начин на звукоизвличане.






„От миналата година започнах да свиря на барокова цигулка – добавя талантливата музикантка. В „Джулиърд скул” е създадена програма за свирене на творби от тази епоха. Аз като докторант имам право да работя с директора й Робърт Мили. Той е един от най-добрите професионалисти в тази област в Америка. Той ме подкрепя и насочва по отношение на интерпретациите от този период. Наскоро свирих в Бароковия ансамбъл на „Джулиърд скул”. В програмата бяха включени творби на италиански композитори от епохата на предкласиката и барока. Вдъхновява ме тази музика и ме обогатява като инструменталист и докторант в академията.”

През 2014-та Александрина Боянова записа в БНР „Секвенция” от Лучано Берио. До момента пиесата не е присъствала във фонда на медията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25