Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад в нивата на реките, но все още не е възможно отводняване в Ямбол и в Елхово

Снимка: БГНЕС

Нивата на реките в Южна България започваха да намаляват. Спад има и в нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово, но все още не е възможно да започне отводняването на залетите улици и жилища.

Трети ден нивото на река Тунджа край Ямбол е паднало за последното денонощие с 11 см, но при Елхово само с 1 см и все още е много над допустимото. От седмица са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и хиляди декари обработваема земя. Наводнени са 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприема преди нивото да спадне до 3 м и 90 см, а това се очаква да стане в края на следващата седмица. За да започне оценка на щетите, водата първо трябва да се отдръпне.

Остава усложнена ситуацията и в промишлената зона на Ямбол, където и днес някои от фирмите останаха затворени.

Цяла нощ екипи на пожарната служба и на полицията са дежурили в старозагорското село Нова махала, община Николаево, което беше залято от водите на Тунджа. Целта е да бъдат предотвратени набези в изоставените наводнени къщи, съобщи за "Хоризонт" кметът на общината Косьо Косев.

Нивото на Тунджа леко е спаднало, от язовир "Копринка" са намалили изпусканите обеми вода до 62 кубически метра в секунда. Половината от жителите на село Нова махала го напуснаха още вчера кой както може и със съдействието на роднини от съседни селища. По-късно екипи на пожарната се присъединиха към спасителната акция с лодки и високопроходими автомобили. Според кмета настанените в спортната зала на Николаево хора не са бедстващи, имат хляб и вода, днес очакват и първите помощи от обявената дарителска акция на Червения кръст. По-късно през деня стотината от евакуираните жители в Николаево бяха преместени от спортната зала в други общински сгради. Само шест семейства са отказали евакуация.

В Гълъбово продължава почистването и профилактиката на съоръженията в подстанцията. Тази вечер ще бъде пуснато и уличното осветление в града. 

Пътят за мъглижкото село Сливито, който се разцепи на две в протежение на повече от половин километър, ще бъде обследван. Инженерни специалисти на Областно пътно управление ще се произнесат как може да бъде укрепен и ремонтиран, защото в селото живеят постоянно около 10 души.

Обстановката в Хасковска област след падналите обилни валежи е спокойна и Областният кризисен щаб обяви, че опасността от наводнения е преминала. Нивото на река Марица и е под критичните стойности, няма опасност от преливане на язовир "Тракиец". Въпреки това всички язовири, реки и водоеми остават под наблюдение. Водата в Хасково и община Минерални бани засега не е годна за пиене и готвене. Съдържанието на манган във водата в областния град е три пъти над допустимото. Взетите проби от помпената станция "Ябълково" показаха 97 микрограма на литър, а от близките вододайни кладенци -182 микрограма, при допустима норма от 50 микрограма на литър.

Според специалистите от Регионалната здравна инспекция в Хасково водата ще бъде годна за употреба след две седмици. Замърсяването е следствие на залетите от река Марица помпени станции, затова водата не трябва да се ползва за готвене и пиене. 

Повишени са стойностите на показателя "мътност" на водата в Шумен. Затова от Регионалната здравна инспекция препоръчват да не се ползва за питейни нужди в населените места, които черпят от язовир "Тича". Това са Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!