Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен спад на руски и украински туристи в Банско, отчитат от туристическия бранш

Снимка: www.banskoski.com


Само за няколко дни пролетните температури по Коледа на Банско бяха отнесени от силен вятър, след което снегът натрупа плътна пелена.

На коктейл в средата на месец декември хотелиери и ресторантьори дадоха старт на най-обещаващия сезон – зимният. Прогнозите за снежен декември определено ги радваха, а и се сбъднаха, но имаше теми, които коментираха със загриженост. Факт е сериозният спад на едни от най-желаните туристи – руснаци и украинци. Това е недвусмислено следствие от взаимните санкции между ЕС и Русия. В същото време се наблюдава засилен интерес към Банско от Турция.

По-голямото предизвикателство пред туристическия бранш в Банско е как да разширят услугите, да съчетаят зимата в планината с вълшебната минерална вода в близките селища Баня и Добринище, как да се впишат в модерната и екологосъобразна политика, да реализират зелените си идеи, да инвестират в младите хора като най-надеждни и креативни кадри и мечтата им за летище в района.

Хотелиерите в Банско вече са направили своя първи екопроект – разделното събиране на електронните отпадъци. Зелената политика на общината улеснява бързото развитие на този  процес. Новините, които сподели първо за „Хоризонт“ кметът Георги Икономов, са, че започва поетапно въвеждане на електромобилния транспорт, първо в планината, а в последствие и в града, както и компостирането. Технологията ще бъде предложена на хотелите и на населението.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!