Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията по джудо отличи най-добрите си състезатели

Федерацията по джудо отличи най-добрите си състезатели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската федерация по джудо награди най-добрите си състезатели за изминалата 2014-а година. Призове получиха Бетина Темелкова, Борислава Дамянова, Ивелина Илиева и Валентин Алипиев. Спортистите бяха наградени от генералния секретар на Федерацията Асен Коруджиев.

От 10-12 години критериите за оценяване на българските федерации са по националния принос. От това зависи финансирането им. През 2014-а година завоювахме златен медал на европейското първенство за младежи и девойки чрез Борислава Дамянова. Другата състезателка, която постигна сериозен успех е Бетина Темелкова - тя взе сребро на европейското в Атина и сребро и на младежките олимпийски игри. Ивелина Илиева е най-добрата българска състезателка на жени със седем медала от световни и европейски първенства, като тази година се класира на пето място на европейското първенство. Валентин Алипиев стана седми на световното първенство за младежи и девойки, каза Коруджиев.

Той сподели, че според него най-тежките олимпийски квалификации са тези на джудото, тъй като състезателите трябва да преминат през всички турнири в период на две години и на базата точки се определят тези, които ще получат квоти.

За Олимпийските игри в Рио се провеждат квалификации и за мен най-тежките са в джудото, защото продължават две години и в тях участват всички състезатели. При нас няма от едно, две или три състезания да се получава квота. Събират се точки от всички турнири и първите 32 мъже и жени отиват на Олимпийски игри. Ако в момента има Олимпийски игри, би трябвало да участват двама наши състезатели. Домакини сме на два големи форума тази година. Единият е Европейска отворена купа, която ще се проведе на 7-8-и февруари и Европейско първенство за кадети на 3-5-и юли, като и двете състезания ще се проведат в Арена "Армеец", допълни генералният секретар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!