Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредните промени в пенсионното осигуряване създават нови проблеми без да решават вече съществуващите

БНР Новини
Снимка: БТА

Без предварителна дискусия, оценка на въздействието и консенсус, Министерството на финансите (МФ) предложи нови текстове в Кодекса за социално осигуряване. Целта е да се отменят приетите преди месец промени, според които лицата, подлежащи на допълнително пенсионно осигуряване, могат да изберат дали да продължат да се осигуряват в частен фонд или да се преместят окончателно в Националния осигурителен институт (НОИ). Промените бяха гласувани в парламента, но предизвикаха бурна реакция от страна на капиталовите фондове и граждански сдружения. Омбудсманът Константин Пенчев обяви, че ще сезира Конституционния съд. Основните упреци бяха, че държавата иска да сложи ръка на допълнителните пенсионни спестявания на гражданите и да запуши с тях бюджетния дефицит на НОИ. И че противопоставя държавното осигуряване и частните универсални пенсионни фондове (УПФ).

Стреснато от реакцията, МФ оповести преди дни нови промени. Вече е възможно и обратно преместване на партидите за втора пенсия от Сребърния фонд на НОИ в универсалния фонд. Но в този случай ви се намалява коефициентът, от който зависи размерът на пенсията. Ако пък останат в Сребърния фонд на НОИ, то индексът се запазва.

Според бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков:

„Няма отказ от намерението да бъдат противопоставени отделните стълбове на пенсионноосигурителната система, макар по мнение на експертите това да е най-лошият вариант. В момента вече виждаме ефекта. Нарасна недоверието и през следващите месеци анализите ще покажат повишаване на дела на сивата икономика в социалното осигуряване.” Нейков коментира още, че голяма част от хората, които се самоосигуряват, не правят вноски до изясняване на крайния вариант на промените.

Новото предложение продължава да поставя в преференциално положение държавата пред капиталовите фондове. Липсват разчети и финансова аргументация каква е ползата за осигурените да държат парите си в Сребърния фонд. В замяна на това е ясно какво ще загубят, ако не постъпят по този начин – ще се намали пенсионният им коефициент. Вместо избора между капиталови фондове с различна доходност, на гражданите се предлага парите им да стоят в държавата, казва Нейков. Средствата в Сребърния фонд не са част от бюджета на НОИ, а стоят на депозит в БНБ. По такъв начин се отхвърля старата хипотеза, че правителството цели да запуши дефицита на НОИ за сметка на частните фондове.

До момента в универсалните фондове са натрупани около 4 млрд. евро, а в Сребърния фонд – около 1.5 млрд. евро. По отношение на Сребърния фонд, Нейков е категоричен:

„Последните данни сочат, че там наистина през годините инфлацията е била много по-голяма, отколкото лихвата по съответния депозит. Лихвата по депозитите в БНБ е символична, защото БНБ не е търговска банка.”

Вместо с цифри и разчети, правителството аргументира промените с идеологеми. Наболелите проблеми на пенсионната система като дефицита на НОИ, ранното пенсиониране и удължаването на възрастта за пенсиониране, остават нерешени. В замяна – се създават нови проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54