Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални творби на съвременната индийска живопис в изложбата „Умозрителност”

БНР Новини

Изкуството е един от най-добрите медиатори. Чрез него хората научават повече за различните култури по света – от музиката, филмите, картините, създадени на десетки хиляди километри от собствената им родина. Изкуството прави по-разбираем живота на планетата, прокарва мост между традициите. То разказва истории, свързани с религиите по света и така съкращава разстоянията между тях – думи на г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в страната ни, по повод откриването на изложбата „Умозрителност” в София.

СнимкаСъбитието е под патронажа на министъра на културата г-н Вежди Рашидов, а куратор на изложбата е известната художничка Анджоли Ила Менон. Тя е подбрала дигитални отпечатъци върху платно на четиринайсет майстори на фигуративното изкуство от XX-XXI век. Изложбата пътува по света от 2008 г. и запознава широката публика със спецификата на индийската модерна живопис. Фигуративната форма в съвременното изкуство на Индия е представена в творбите на някои от най-изявените индийски художници, получили признание на националната и международната художествена сцена. Оригиналите на картините се съхраняват в най-големите галерии и музеи на Индия, Великобритания, Франция, Япония и др. Наред с Посолството на Република Индия, съорганизатори на събитието са Индийският съвет за културни връзки и Индологическа фондация „Изток-Запад”. Г-н Раджеш Кумар Сачдева сподели за Радио България:

СнимкаВярвам, че чрез изкуството ние можем да видим как художниците визуализират настроения и чувства от Индия. Защото нашите две страни са различни. Имаме и много общи неща, затова съм убеден, че българската публика ще оцени изложбата. Аз съм тук от няколко месеца и успях да видя, че това е красива страна. Хората са много приятелски настроени, истински обичат Индия. Където и да отида – не само в София, но и в другите градове, които съм посетил – виждам, че приемате много добре чужденците. Миналата година три индийски филма бяха заснети в България – в Банско, Варна и още няколко града. Посетих снимачните площадки няколко пъти. Освен че видях прекрасни места от страната ви, научих, че българите са много талантливи. В екипите имаше ваши сънародници, които работеха като опитни професионалисти. Бях истински впечатлен от уменията на българските специалисти във филмопроизводството.

СнимкаДатата на първото представяне на „Умозрителност” беше избрана специално – 26 януари в Индия е национален празник. Тогава се отбелязва Денят на Републиката. Изложбата е посветена и на една забележителна годишнина.

Наскоро се навършиха 60 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите две страни – каза още г-н Сачдева. – По този повод бяха организирани много събития в областта на културата, икономиката. Продължаваме и през 2015 г. Изложбата „Умозрителност” ще бъде в София,  след това ще бъде показана в още четири различни града на България. Имаме голяма подкрепа тук, работим в сътрудничество с много български организации. Заедно с Индологическа фондация „Изток-Запад” направихме възможно представянето на тази изложба, а също и на много други събития.  Бих искал да спомена и клуб „Приятели на Индия”, „Намасте, България”, както и Асоциацията на индийците в България, която представя и популяризира автентични индийски празници. Много са дейностите ни, работим активно.

СнимкаВ София изложбата гостува в зала „Средец” на Министерството на културата (27.01-03.02) и в Народния театър „Иван Вазов” (04.02 - 15.02). След това ще бъде представена във Варна (17.02-4.03) , Русе (6.03 - 27.03), Бургас (30.03-15.04) и Пловдив (17.04 - 30.04).

Снимки: от каталога на изложбата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15