Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Стратегията за реформа в съдебната система е знак за сериозни промени

| обновено на 30.01.15 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов говори пред Американската търговска камара на тема "Приоритети на българското правителство през 2015 година". В срещата участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и този на здравеопазването Петър Москов.
 

Повече от 40 минути Борисов говори за приоритетите на правителството, за това как трудно е сформиран този кабинет. Той обаче подчерта, е оптимист, че той ще изкара пълния си мандат, защото се наблюдава все по-добра координация между министрите от различните групи. Борисов наблегна и на енергийни теми, като тази за "Южен поток":

Спазвайки европейските правила, ние и предишните правителства, отстоявахме третия енергиен пакет. Минавайки този поток през Турция, има реалния шанс да изолира България, а България има газопреносна система за  над 25 милиарда, изградена, и ние не бива да допускаме това да се случи и това трябва да бъде основно в работата на енергийната комисия, обща, между САЩ и България. Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа "Белене", сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турция ще строи четири руски ядрени реактора. Това са теми, на които ние сме длъжни да отговорим на българския народ.

Мораториумът върху шистовия газ у нас също беше засегнат:

Знаете, че имаше една много мощна кампания, всяка вечер по новините пускаш една чешма и от нея излиза огън и някакви лоши американци, които искат да ни продупчат земята. Някой път човек трябва да се съобразява и ние се съобразихме с обществените страхове, затова и на Джон Кери, и на всички колеги, които са говорили с мен на тема шистов газ съм казал: "Тази тема днес не се коментира". Защо не се коментира? Защото веднага ще бъде експлоатирана и използвана. Друг въпрос е, ако има обществен дебат, тъй като България е най-богатата в Европа на шистов газ, какво би се случило с икономиката, цените на ток, парно и всичко останало, ако имаме такъв евтин добив. Никой политик не би го повдигнал сега този въпрос, защото той е самоубийствен, еле пък пред местни избори.

Борисов очаква до две седмици отговор от комисията за финансов надзор за състоянието на пенсионните фондове, като се надява там да не се повтори ситуацията с БНБ. По думите му, потвърждават се опасенията за състоянието на някои фондове и ще се предприемат законодателни промени:
При пенсионните фондове проблемът няма да дойде сега, но ще дойде след десет години. Така че в КФН установят ли се нарушения, мисля че никой не би пожалил никого след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща.

Премиерът си позволи доста остър тон по отношение на ЕРП-тата и двойните сметки за ток. Той продължава да смята, че проблемът с таксуването на потреблението на хората не е случаен и не може да приеме обяснението, че нещо е сбъркано в софтуера.

Борисов добави, че приетата с консенсус от парламента стратегия за реформа в съдебната система е знак, че скоро предстоят сериозни промени и даде висока оценка на процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!