Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако учиш музика, "имаш запазено място" за концертите на Софийската филхармония

Виктор Стоянов
Снимка: БГНЕС

Малко преди Коледа за изпълняващ длъжността директор на Софийската филхармония бе назначен Виктор Стоянов, който беше заместник-министър на културата в последното служебно правителство. Неговият екип ще работи до провеждането на конкурс за директор, който все още не е обявен.


Междувременно новият ръководен екип на Филхармонията показа ясно, че ще се стреми да направи завой към осъвременяване и модернизиране на институцията най-вече в две посоки - възстановяване на прекъснатия диалог с музикантите и търсене на начини за привличане на младежка публика в концертната зала.

"Имаш запазено място" е първата програма, която започва да действа още през месец февруари. Идеята е всички ученици и студенти по музика в страната да могат да присъстват безплатно на концертите на Софийската филхармония в концертния комплекс "България". Надеждата е по този начин младите бъдещи професионалисти да имат свободен достъп до музикалните събития и да се повишава интересът им към професията.

Друга нова инициатива е създаването на "Клуб на приятелите на Филхармонията", в който ще се търси връзка с обществени и бизнес организации.

Голям интерес предизвикват вече започналите срещи с музикантите един час преди всеки концерт на Софийската филхармония - дългогодишна практика в много от най-престижните оркестри по света.

Чуйте още за идеите на Виктор Стоянов и неговия екип в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!