Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9-и март отваря врати нова театрална сцена в София

| обновено на 10.02.15 в 15:17
Бойко Илиев
Снимка: БГНЕС
За първи път от десетилетия насам в София ще отвори врати нова театрална сцена. "Нов театър НДК" ще бъде открит на 9-и март. 

Една от мечтите ми е да построя театър. В момента това се случва в НДК. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, режисьорът Бойко Илиев, който прави "Нов театър НДК" на мястото на бившия музикален магазин на НДК. Той създаде и първия частен театър у нас – „Диалог“, преди 26 години.

Построихме стени, гримьорни, бани, сцена, амфитеатър. Слагаме вече осветлението и озвучаването. Искаме във фоайето да има и книжарница със специализирана литература по отношение на драматургия и изкуство, да има кафе-клуб – едно пространство, което наистина да бъде едно културно средище, което ми се струва, че липсва в София, пък и в страната, където да се срещат млади, свободни, независими творци, както и утвърдени актьори, които вече са доказали себе си. Една сцена, която наистина да среща свободния творчески дух и актьора.

Новият театър е в НДК под наем. Строежът и ремонтните дейности са с лични средства на Илиев. Театърът няма да има постоянна трупа на заплати, а ще бъде свободна сцена, но с насоченост. Приоритет ще бъде българската и "смислената" чуждестранна  драматургия. Ще има и нощен театър, както и възможност за кинопрожекции, разкри Илиев.

"Нов театър НДК" е едно от добрите неща, които се случват в Двореца на културата.

Директорът Мирослав Боршош: Мястото на подобен театър е в НДК. То е нещо, което безкрайно много хармонира с цялата ни представа с какво трябва да е пълно пространството на Националния дворец. 

Средище за хора на духа. Режисьорът и директор на театъра Бойко Илиев:

Искаме да съберем хора, които искат, могат и имат желание да се срещнат с публиката в едно ново свободно пространство. 

И актрисата Параскева Джукелова: Сега се надявам Бойко със своя наистина луд дух да проправи пътека на зрителите към театъра в НДК. Знам, че сме си говорили с него и че той много иска наистина тук, в тази зала, да се срещат актьори, които да искат да си партнират и да работят заедно не просто по разпределение или по принуда по някакъв начин в държавните театри, както се случва.

40 спектакъла ще има само през март в "Нов театър НДК". Билети ще се продават в билетния център на Двореца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!