Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма набира български младежи за обучение и работа в Германия

БНР Новини
Снимка: thejobofmylife.de

Между 150 и 200 български младежи ще заминат по програмата на германското правителство „Работата на моя живот” (The job of my life) за професионално обучение в Германия. Тя се осъществява в сътрудничество между Федералната агенция по труда и службите по заетостта на няколко страни членки на ЕС, сред които и България. Според Брайко Гешанов, старши експерт към „Европейска мобилност“ на Агенцията по заетостта:

„Програмата е съобразена с глада на германската държава за определени специалисти и е насочена към нуждите й. Те търсят работници не само в сферата на строителството, но и в туризма и много технически специалности. Набират се български младежи, които задължително са завършили средно образование, но нямат още магистърска степен. Идеята на програмата е та да бъдат подпомогнати финансово със стипендия, както да научат немски в България, така и за пътуването им и по време на престоя им в Германия.”

Програмата е уникална по рода си и работи от няколко години. Интересът към нея е много голям. През тази година почти е приключило набирането на специалисти, но догодина по всяка вероятност програмата пак ще функционира. Останали се около 30 свободни места за обучение в сферата на строителството: пътно строителство и стоманобетонно строителство.

Обучението започва с курс по немски в България, а след това продължава в Германия. Всички разходи на участниците се поемат от програмата, като те получават заплащане по време на обучението. Гешанов уточнява:

„Хората, които завършат това образование, ще получат предложение за работа. Обучението, което е доста дълго – около 3 години, има значителна практическа част, която се извършва в определена компания и работодателят, който ги обучава три години, има много голям интерес след това да ги задържи при себе си.”

Това са много търсени специалности в Германия, така че, ако някой от тях реши да смени работодателя си, едва ли ще има голям проблем, тъй като ще бъде ценен за много фирми с подобна дейност, коментира още Гешанов.

У нас действат и други програми, насочени към заетост на млади специалисти. Сред тях са финансираните от ЕК 6-месечни стажове по „Еразъм Плюс“, която се представлява от Центъра за развитие на човешките ресурси и „Твоята първа работа с EURES” (Your First EURES Job), която в България се подпомага от голяма българска компания за подбор на кадри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53