Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Моята цел е Малер да предизвика разтърсване в емоционалния свят на човека

Йордан Камджалов
Снимка: Булфото

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 20-и февруари в зала "България" ще представи две много различни като въздействие творби. Младият диригент Йордан Камджалов ще продължи търсенията си в дълбочина в творчеството на композитора Густав Малер, този път с Петата му симфония, а изборът на солистите - прочутото по цял свят клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е Концертът за две пиана, ударни и оркестър от Бела Барток. В него солират още перкусионистите Добри Палиев и Пламен Тодоров.


Йордан Камджалов поставя в центъра на програмата творбата на Малер:
Крайната цел, която бих искал да постигнем, е да достигнем много мощно докосване, едно пронизване в емоционалния свят (на слушателя)... в началото сълзите са от скръб, а накрая са от радост. В тази симфония се изминава целия път от абсолютната тъмнина към абсолютната светлина
- споделя размисли диригентът.

По настояване на музикантите концертът в петък ще бъде посветен на паметта на композитора Лазар Николов. На 7-ми февруари се навършиха 10 години от неговата смърт. По този повод в програмата ще бъде добавена и част от Концерта за струнен оркестър на Лазар Николов.

Чуйте интервюто с Йордан Камджалов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!