Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 години безсмъртие за Апостола

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Днес в България се отбелязват 142 години от деня, в който Апостолът на Свободата Васил Левски увисна на османското бесило край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола. Васил Левски е една от водещите фигури на борбите на българския народ за национално освобождение от османската доминация в края на XIX век.  На предвидените през целия ден прояви по този повод ще участват представители на държавната власт от най-висок ранг.

„Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев в изпълнение на българския актьор Константин Кисимов. Записът е от началото на 60-те години на 20 век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45