Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 години безсмъртие за Апостола

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Днес в България се отбелязват 142 години от деня, в който Апостолът на Свободата Васил Левски увисна на османското бесило край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола. Васил Левски е една от водещите фигури на борбите на българския народ за национално освобождение от османската доминация в края на XIX век.  На предвидените през целия ден прояви по този повод ще участват представители на държавната власт от най-висок ранг.

„Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев в изпълнение на българския актьор Константин Кисимов. Записът е от началото на 60-те години на 20 век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10