Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на виолата в Музикалната академия


Идеята на виолиста Владислав Андонов - главен асистент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и дългогодишен член на квартет "Еолина", да бъдат представени премиерно за България няколко произведения със солираща виола, постепенно прераства в истински тридневен фестивал. Причината е желанието на много виолисти да участват в концертите и да покажат развитието на инструмента на българска сцена.


На 25-и февруари първите Дни на виолата в НМА ще бъдат открити с концерт на камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, а солисти ще бъдат Огнян Константинов и Кирил Христов - двама от най-активно солиращите български виолисти у нас. Програмата ще включва музика от Й. С. Бах, М. Копитман, А. Робъртсън, Б. Бритън. Началото е в 18 часа в концертната зала на Академията.

Там ще са и останалите концерти в следващите два дни: на 26-и февруари от 16 часа ще бъде представено творчеството на Алесандро Рола и неговите ученици Антонио Рола, Еудженио Кавалини и Николо Паганини, а събитието в 18 часа е под надслов "Английски премиери".

На 27-и февруари от 14 часа в зала 48 на Музикалната академия предстои семинар "Всичко за виолата", а от 16 часа е концерта "Поколения", в който ще участват от третокласници в Националното музикално училище "Любомир Пипков", много ученици и студенти, до преподаватели във висшето ни училище, начело с доайена - проф. Огнян Станчев.

Закриването на Дните на виолата ще бъде на 27-и февруари от 18 часа в концертната зала на НМА. Солисти на Академичния симфоничен оркестър с диригент Георги Патриков ще бъдат Момчил Терзийски, който специално пристига от Германия, Владислав Андонов и проф. Стефан Жилков.

Чуйте интервюто с виолиста Владислав Андонов с повече подробности за идеята и нейното осъществяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!