Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стажът – шанс за летящ старт в кариерата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Младите хора са тези, които най-сериозно са засегнати от безработицата. По последни данни на НСИ 24 процента от българите на възраст между 15 и 24 години са извън трудовия пазар, като едва шест на сто са висшисти. Липсата на трудов опит е една от основните причини, поради която току-що завършилите младежи не успяват да започнат работа. Ето защо много от тях търсят различни възможности за практика, още докато са в университета. Един от вариантите е инициативата „Младежка заетост”, финансирана от новата ОП „Развитие на човешките ресурси”. Само за 2015 и 2016 г. по нея са предвидени 35 млн. евро, с които да се помогне на около 8000 души до 29 години да започнат работа. През септември миналата година български и чужди компании се обединиха в общ „Алианс на младежта”, също с идеята да предоставят шанс за работа на млади българи. Сред предпочитаните от студентите възможности е форумът „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот”, по време на който те могат да се срещнат с представители на бизнеса и да намерят своето място на пазара на труда. Тазгодишното, четиринайсето по ред, издание стартира на 10 март в София и за близо месец ще обиколи още шест академични града – Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. По традиция събитието се организира от Job Tiger – HR компания и кариерен сайт. Статистиката показва, че през годините в изложението са участвали над 187 000 младежи, като над 32 000 от тях са стартирали стаж или кариера. Тази година организаторите очакват само в София „Националните дни на кариерата” да бъдат посетени от около 12 000 души. 

Много сме говорили през годините за това колко е важен стажът. Това е първото място, където студентите виждат какво се прави на работа, всичко това, което учат, за какво ще им послужи – казва Светлозар Петров, управител на Job Tiger. – По този начин се ориентират дали професията, която са избрали, наистина е най-подходящата за тях, какво още не знаят, върху какво трябва да наблегнат в оставащото им време на учене. Също е и добър старт в кариерата, защото работодателите предпочитат хора, които имат някакъв предварителен стаж. Завършващите пък могат да намерят своята първа работа по време на форума. През годините доста хора започнаха работа и сега са вече от другата страна на щандовете, те подбират хората, които ще постъпват в техните компании.

По традиция в рамките на форума студентите ще имат възможност не само да се срещнат с работодатели, но и да получат консултация от кариерни консултанти как да подготвят своето CV и мотивационно писмо, как да се държат по време на интервю и други полезни съвети. Експерти от Job Tiger ще организират също семинари, по време на които ще обучат младите хора как да използват социалните мрежи при търсене на работа и как да бъдат проактивни.

С всяка изминала година нараства интересът към „Национални дни на кариерата” не само от страна на младите хора, но и на бизнеса. Над 860 са компаниите, участвали в него през годините. Традиционно най-силно представени са софийските фирми, като за тазгодишното издание до момента са се регистрирали над 120. Пловдив и Варна са другите градове, където бизнесът също се възползва по-активно от предоставената възможност да намери служители по време на най-големия младежки кариерен форум. От кои сектори на икономиката има най-голям интерес? Ето какво каза Светлозар Петров:

Има както производствени компании, така и финансови, т.е. банки, застрахователи. Представени са също компании от сферата на услугите, телекомуникациите, разбира се, много IT компании и колцентрове. Бизнесът присъства, защото има нужда от служители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30