Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 000 000 лева отпуска Министерството на спорта на делегацията ни за Първите Европейски игри в Баку

1 000 000 лева е бюджетът отпуснат от ММС на делегацията ни за Първите Европейски игри в Баку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

100 дни остават до старта на Първите Европейски игри в Баку през юни. Това беше и поводът ръководството на БОК да се срещне с медиите за да ги запознае с подготовката за участие на българската делегация в игрите, както и с последните новини около организацията на проявата.

Това е напълно нов проект в спорта, който следва утвърдилите се и вече традиционни континентални състезания - азиатски игри, панамерикански игри и др. Очаква се в Баку да участват повече от 6000 спортисти, които ще бъдат селектирани и ръководени от техните Национални олимпийски комитети (НОК). Заявките засега са от 50 държави, заяви Белчо Горанов - генерален секретар на БОК.

В началото на март България има 110 квоти, но се очаква до 12 април - когато е срокът за даване на поименните заявки - те да нараснат с нови в джудо, бадминтон, стрелба с лък, карате, таекуондо, тенис на маса и аеробика. Това означава, че делегацията от спортисти, треньори и обслужващ персонал ще бъде около 200 души, прогнозират от БОК.

Част от международните федерации вече обявиха, че първите европейски игри ще се зачитат за техни европейски първенства през 2015 г. Сред тях са джудото, борбата и леката атлетика(отборно за Купа Европа, поясни Камелия Игнатова от "Международния отдел" на БОК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!