Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандра в затвора

БНР Новини
Снимка: личен архив

В мандра „Герзовица” цари стерилна чистота. Върви производствен процес. Заквасва се мляко, зрее сирене, които съвсем скоро ще стигнат при нетърпеливите купувачи. Впечатление прави, че в предприятието има само мъже. Входът за външни лица е строго забранен. Спират ги не само хигиенните изисквания към производството – предприятието е към затворническото общежитие край родопския град Смолян. Директорът Христо Солаков ни посреща с приветлива по родопски усмивка. Той заема поста през 2009 г. Тогава заявява, че ще превърне затворническото общежитие в по-приветливо място за обитаване, и спазва обещанието си, като прилага не само формално заложената в закона възможност за трудова дейност на лишените от свобода. „Не трябва да гледаме на затворниците просто като на престъпници, а като на хора, които могат да се поправят, и като излязат на свобода, да бъдат полезни за обществото”, уверява ни г-н Солаков, разпалено разказва за развитието на предприятието, в което се трудят лишените от свобода:

„Когато бях назначен за началник на затворническото общежитие, земеделското стопанство разполагаше с 18 крави и 100 овце, от които като продукция се получаваше само сурово мляко. След като проучихме възможностите на местността и се консултирахме с млекопреработватели, се роди идеята да създадем мандра. Пазарната икономика не позволява развитието на губещи производства, каквото беше нашето. С отглеждането на крави, овце, кози и изграждането на мандра затворихме производствения цикъл и постигнахме икономически ефект. Особено ценно е, че ангажирахме лишени от свобода в реално производство. Така за тях се създава нова възможност, която може да им помогне в реализацията при излизането на свобода.”

Днес „Герзовица” разполага със 130 овце, 40 крави и 35 кози. Добитото мляко преминава всички необходими изследвания, а после от него се произвеждат кисело мляко, овче, козе и краве сирене, както и смес. В самата мандра реално работят двама души, а други двама се обучават.

„Нивото на производство на млечни продукти в мандрата се промени много с назначаването на технолога Станко Гаджев, който е с университетско образование и има зад гърба си 20-годишен опит. Той контролира целия производствен процес така, че да получим продукт, който се цени. Много държим на качеството на млякото и сиренето. Използваме само мляко, което се добива при нас”, - разкрива г-н Солаков печелившата формула, която допринася за растящата популярност на продукцията на фермата.

Млечните продукти на мандра „Герзовица” са 100% натурални. В тях не се добавят сухо мляко, нишесте, консерванти и стабилизатори, отличаватсе с много високи вкусови и хранителни качества, обяснява началникът на затворническото общежитие:

„Един от факторите, определящи доброто качество на млякото ни, е, че сме в чист регион, без наторяване, с прекрасен родопски въздух и чисти води.”

Мнозина от лишените от свобода мечтаят да работят в мандрата, но при назначаването на работници има специален подбор. С предимство се ползват хората с опит в животновъдството и производството на мляко. Но все пак повечето идват от съвсем различна професионална сфера. Това са хора с образование, попаднали зад решетките за първи път. Работата развива в тях чувство за отговорност, а също така и гордост от факта, че продукцията, която създават, се ползва с високо търсене. Трудът на лишените от свобода се възнаграждава с по 75-80 евро месечна заплата и от време на време – домашен отпуск. Два работни дни тук се смятат за три дни изтърпяно наказание. Затворниците, които се представят добре, биват предлагани за предсрочно освобождаване. Особено важно е и това, че те придобиват специалност, която част от тях използват, когато се върнат в цивилния живот.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10