Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските стрелци без база, но с медали

БНР Новини
Антон Ризов (в средата) със златния медал на 10 м пневматична пушка от Европейското първенство в Арнем.
Снимка: esc-shooting.org

Радост и удовлетворение на българските почитатели на спортната стрелба донесе преминалото в Арнем, Холандия, първенство на Стария континент. Изключително силното представяне на Антон Ризов на 10 м пушка заслужено бе възнаградено със злато. Този най-голям успех в досегашната му кариера се оказа и първа титла в историята на българската спортна стрелба при мъжете на пушка. На пресконференция във връзка с представянето в Арнем треньорът на Ризов – Веселин Петков, разкри подробности от подготовката за състезанието:

„Резултатите на Ризов изпревариха европейското. В три поредни дни малко преди първенството Антон постигна световния връх – 60 поредни изстрела в десетката с пневматична пушка. Това предизвика радост, но и притеснения, тъй като беше важно да съхрани върховата си форма до състезанието и да покаже най-доброто от себе си”.

При жените младата ни надежда Антоанета Бонева стана европейска вицешампионка на 10 м пистолет. На финала тя отстъпи златото на олимпийската шампионка от Украйна Олена Костевич.

„Доволна съм от състезанието и от финала. Естествено, винаги може повече. Не се състезавам с другите, а със себе си, искам да дам максималното, да видя на какво съм способна. Не искам да се осланям на стари лаври. Искам всеки път да съм с нещо по-добра”, – сподели Антоанета Бонева.

На срещата с медиите стана ясно, че от година и половина, откакто начело на Българския стрелкови съюз е двукратната ни олимпийска шампионка Мария Гроздева, отношенията в организацията са много добри, а дрязгите при предишното управление, са вече в миналото. Но финансовите проблеми не губят своята актуалност в този спорт:

„Ние сме може би единственият от първите шест спорта по брой медали от Олимпийски и световни първенства без собствена Национална спортна база”, – изтъкна Христо Маринов, треньор на Антоанета Бонева.

Бе уточнено, че старото нелегитимно ръководство на организацията държи на склад електронни мишени на стойност над 500 хил. евро, купени от държавата за нуждите на националите, а те са принудени да тренират с хартиени мишени, които не се използват по света от 20 години. Без своя база стрелците ни разчитат в подготовката си изключително на благоразположението на МВР, чийто полигон ползват. Валери Григоров от Управителния съвет на Стрелковия съюз разкри ситуация нонсенс в предоставянето на финансова подкрепа за спорта от държавата:

„По критериите на Министерството на младежта и спорта спортната стрелба е втора категория спорт, независимо, че по медали сме в първата шестица. Такова е изискването: ако нямаме 50 клуба, отиваме във втора група. Това означава орязване на административните разходи, отпускане на средства за 5, а не за 25 състезатели. Как се правят 50 стрелкови клуба? Това ли е най-масовият спорт? – зададе реторичен въпрос Григоров. – За всеки стрелкови клуб се изискват СОТ, условия за съхранение на оръжие. Едно е да съхраняваш в склада 50 баскетболни топки, друго е да имаш 50 пушки”.

Григоров уточни, че съюзът вече е имал срещи с министъра на спорта Красен Кралев, който е изразил разбиране и готовност да помогне. Така или иначе, на пресконференцията стана ясно, че без финансовата подкрепа на голяма българска фармацевтична компания българско участие в Европейското в Холандия този месец нямаше да има. След този успех стрелците започват подготовка за Световната купа в Корея през април, на която ще се раздават квоти за олимпийските игри в Рио.

Снимки: esc-shooting.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25