Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 11 туристически маршрута отвеждат до скритите богатства на Странджа

БНР Новини
Снимка: архив

Най-сигурният начин да избягаш от градската суматоха и сивия делник е да се „шмугнеш” в гънките на Странджа. В този недокоснат кът на Българския Югоизток са се ширнали сенчести гори, които таят неподозирани съкровища. През последните години хората от Природен парк „Странджа” положиха сериозни усилия, за да облагородят планината и да я направят по-достъпна за туристите. Поредната стъпка в тази насока е за по-любознателните фенове на пешеходните преходи. От това лято те ще обогатяват познанията си за природата, докато се разхождат по 11 чисто нови т.нар. интерпретативни маршрути в девствените части на планината.

Билки, прилепи, реки и хищници – така накратко можем да обобщим тематичната насоченост на разработените от Природен парк „Странджа” маршрути по проект на ОП „Околна среда”. Странджа е по-различна в сравнение с останалите планини на Стария континент. Причината е, че тази гориста територия е била пощадена от последната ледникова епоха, благодарение на което откриваме нетипични за географските ни ширини растителни видове. Като странджанската зеленика, например. На нея е посветен специален маршрут. А какво представлява, научаваме от Владимир Димитров – директор на Природния парк:

Един маршрут, много емблематичен за планината. Намира се в близост до село Кондолово и навлиза в царството на зелениката. Там се простира обширна местност с това уникално вечнозелено растение, което вирее в едни дълбоки долове. Всъщност само тук от цяла Европа се срещат вечнозелени храсти, характерни за региона на Кавказ и по-точно за южното крайбрежие на Черно море. Единствено в рамките на Странджа този вид растителност навлиза на територията на Европа. Туристите могат да видят в естествените им местообитания и други вечнозелени видове, като лавровишня, странджанското бясно дърво и други характерни само за района растения.

А какво да кажем за богатството от дивеч и хищници, които населяват осеяната с букови гори планина? На тях е посветен специален маршрут край странджанското село Заберново, който разкрива местообитанията на типичните местни хищници като чакали, вълци, белки, черен пор и др. Отделна познавателна пътека, оборудвана с информационни табла и кътове за отдих, пък е посветена на невероятното богатство от билки, а в Странджа те са около 500 вида. Изходен пункт е село Бръшлян, а продължителността му е около пет часа, по време на които ще видиш местни лечебни растения като тисът или т.нар. кримски чай, известен още като странджанската виагра. В приморската част на планината природолюбителите ще могат да изберат няколко обозначени туристически пътеки, които криволичат по поречието на реките Велека и Резовска и отвеждат до плажовете на Ахтопол и Синеморец. От дирекцията на парка са разработили и специален преход по следите на едно създание, което нощем обича да кръжи над скалистите местности на планината.

Имаме маршрут, посветен на прилепите, който се намира близо до Малко Търново – каза Владимир Димитров. – А в Странджа се срещат най-много видове прилепи – те са общо 26. И там, където е изграден този маршрут, има силна концентрация на тези животни, особено през зимата. Преди години в района бяха направени къщички за прилепи и този маршрут всъщност надгражда направеното вече от нас. И всички тези интерпретативни пътеки разполагат с паркова инфраструктура, т.е. навсякъде са поставени информационни табели, обособени са места за отдих, където човек да похапне и да се наслади на природата, създадени са условия за занимателни игри.


Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50