Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Мартенски музикални дни" и участниците в тях

Цигуларят Светлин Русев и диригентът Емил Табаков в Русе
Снимка: MMД - Русе






Началото на 55-ия международен фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе беше незабравимо и предложи на русенци и гостите на града едно изключително преживяване. Откриването на фестивала беше истински фойерверк - концерт, който обедини двете знакови годишнини – 55 години фестивал и също толкова - Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. Специално за събитието беше сформиран Фестивален оркестър от възпитаници на учебното заведение, които работят у нас и по света. Разбира се, на диригентския подиум беше маестро Емил Табаков, а солист – цигуларят Светлин Русев, концертмайстор на Филхармонията на Френското радио. И двамата – гордост за русенци.

Събирането на такъв състав се прави за втори път. Идеята е отпреди  5 години, когато по повод 50-годишнините на двете институции за първи път се сформира Фестивален оркестър. Сега се събраха около 80 възпитаници на училището и свириха невероятно – с толкова жар и вдъхновение, така увличащо публиката, че, разбира се, имаше няколко биса и цялата зала в комфортното Доходно здание беше на крака.  В края на първата част, след като Светлин Русев изсвири Концерта за цигулка от Бетовен, оркестърът тропаше с крака и лъкове и по всякакъв начин изразяваше възторга си от партнирането на такъв солист, при това – съученик. А във втората част Светлин седна на концертмайсторкото място и води оркестъра в „Шехеразада“ от Римски-Коркасов, като изсвири прекрасно красивите сола.

Рядко могат да се видят толкова много ентусиазирани музиканти на едно място, такова въодушевление и блясък в очите. И такъв идеализъм. Защото голяма част от тези русенци бяха пристигнали специално, за да се включат във Фестивалния оркестър и то от най-далечни краища на света – Индия, Австралия, Кувейт и много други държави. И всички те от сега мислеха кога ще се съберат отново.

Чуйте в звуковите файлове репортажи с интервюта и музика от този и последвалите няколко концерта от афиша на фестивала в Русе. Ще се убедите сами, че "Мартенски музикални дни" е най-престижният музикален форум в България през последните години и 55-ото издание доказва това елитно ниво за пореден път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!