Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господарят на българската енергия е под натиск

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг е държавният господар на енергетиката в България. Той контролира производството и продажбата на електроенергия, той определя правилата на играта на пазара на газ. Де факто това е държавен монопол, който на теория е забранен от регулациите, валидни в Европа, но на практика действа безпрепятствено. И както при всеки държавен монопол, бизнесът му не върви добре, печалбите му спадат, дълговете му растат. Тази година обаче се заговори по-сериозно за либерализиране на пазара и сваляне на владетеля от трона.

Безконтролната и всемогъща държавна структура до такава степен се вживя в ролята си на властелин на пазара на енергия в България, че си навлече гнева на Брюксел, който отдавна я подозира в злоупотреба с доминиращо положение и неспазване на правилата на свободния пазар. Тези дни Брюксел отново скръцна със зъби и заплаши със затягане на контрола и задълбочаване на разследването срещу БЕХ, като не скри, че се кани и да наложи глоба в размер на 10% от годишния оборот на холдинга. Той обаче миролюбиво отговори, че подготвя отговор на притесненията на Европейската комисия.

В деня, в който Брюксел отново размаха пръст на енергийната мегаструктура, като по поръчка дойде и новината, че международната рейтингова агенция Fitch Ratings сваля кредитния рейтинг на компанията и я поставя под специално наблюдение. Тази новина не може да е минала незабелязана от шефовете на монополиста, които трябва още повече да са били обезкуражени, след като и другата голяма рейтингова агенция, Standard&Poor’s, направи вече това в началото на март т.г. И няма как да бъде другояче, след като предварителните изчисления сочат, че за миналата година холдингът е бил на загуба от 260 млн. евро, като към това се добавя и неизплатен дълг от 500 млн. евро. Всичко това поставя под сериозно съмнение неговата ликвидност, смятат експертите.

Междувременно бяха оповестени статистически данни за заплатите в различните сектори в страната. Те ясно показват, че работещите в енергетиката получават едни от най-големите възнаграждения в България. И това при положение, че целият сектор е на червено. Влиятелният председател на енергийната комисия на парламента и бивш министър Делян Добрев призна, че енергетиката е секторът с най-високи заплати и най-високи социални придобивки. Друг пример на депутата за „този комунизъм“, както той се изразява, е броят на работещите в АЕЦ „Козлодуй” – 4200, докато по проект втората атомна електроцентрала в Белене при същата мощност трябваше да бъде с 800 души.

Очевидно е, че българската енергетика крайно се нуждае от промени особено на фона на надминаващите вече 1,6 млрд. евро задължения на Националната електрическа компания, част от Българския енергиен холдинг. С нова сила сегашното правителство започна да обсъжда идеята от преди четири години за частична приватизация на БЕХ чрез пускането на негови акции на Българската фондова борса или на някой друг капиталов пазар. Това обаче среща съпротивата на популистки настроените политически среди, които се опасяват, че в резултат на подобна операция неизбежно ще се стигне до повишение на цените на енергията. Засега цените се задържат против всякаква икономическа логика на равнище, което не осигурява рентабилност на производителите и доставчиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30