Отбелязваме Международния ден на театъра

Снимка: БГНЕС

На 27-и март цял свят отбелязва Международния ден на театъра. От всички театрални сцени по света в петък вечерта ще прозвучи и специално обръщение.

Международният ден на театъра се чества от 1962-ра година с решение на ЮНЕСКО. Всяка година един от най-известните театрали отправя своето послание към света. Първото послание е на знаменития френски драматург Жан Кокто. Текстът, който ще бъде прочетен тази вечер от всички театрални сцени по света, е на полския режисьор Кшиштоф Варликовски. В посланието си той говори за важността на театъра за времето, в което живеем - време след края на познатото ни усещане за модел на човешките взаимоотношения - срив, който е усетен още от класиците като Томас Ман и Франц Кафка.

Вече не можем да строим кули. А стените, които упорито издигахме, вместо да ни предпазват – обратно, самите те изискват грижи и опазване, което изпива огромна част от жизнената ни енергия. Вече нямаме сили да се опитваме да надникнем какво има отвъд дверите, отвъд стената. Точно затова театърът трябва да го има и точно тук той трябва да черпи своята сила - да наднича там, където гледането е забранено, пише в специалното си послание Варликовски.

В България Международният ден на театъра ще бъде отбелязан с тържествено връчване на наградите "Икар" от Съюза на артистите в България, което ще бъде в Народния театър "Иван Вазов".

Актьорите Стефан Илиев и Никола Анастасов са удостоени със специалните награди - за чест и достойнство и за цялостен принос в театралното изкуство. Останалите отличени ще бъдат известни на празничния спектакъл в Народния театър в петък вечерта, озаглавен "Има думата театърът".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Лъчезар Цветков със Стефан Илиев.