Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на родолюбивата българка Димитрина Асланян

Снимка: личен архив

Неотдавна ни напусна една голяма родолюбка – биофизикът Димитрина Асланян, написала първата и засега единствена пълна история на България на френски език, преведена след това на италиански и английски.

След края на своята научна кариера в Университета „Пиер и Мария Кюри”, Димитрина решава да напише кратка история на България на френски език, която да подари на своя син, пристигнал във Франция на 4 годинки. Впоследствие той учи и живее в САЩ, но се затруднява да чете и разбира историческите книги на български език. С присъщата за учения скрупульозност, г-жа Асланян проучва огромно количество историческа литература. Когато се опитва да направи резюме на българските анали на френски език, се получава доста дебел ръкопис, далеч от първоначалните й планове. При липсата на пълна българска история на френски език и с насърчението на видни български историци, през 2003 г. излиза единствената и до сега пълна история на България под заглавието „История на България от древността до наши дни” /Histoire de la Bulgarie de l'Antiquité à nos jours/. Впоследствие, заедно със своя съпруг – инженерът по информатика Рафи Асланян, Димитрина написва на френски език сборник биографични есета за видни наши будители от XIX и XX век,  борили се за освобождение и възход на българския народ Forgerons de l’histoire bulgare.  През последните десетина години г-жа Асланян пише статии за историята на българските градове, а след това и за големите български писатели, които публикува на френски език в издаваното от писателя Тончо Карабулков списание „Периодичен преглед на живота в България”. Часове преди да бъде поразена от инсулт, обрекъл я на безмълвие и неподвижност, 91-годишната българка в продължение на 4 часа пише в болничната стая последната си статия на френски език, посветена на Йордан Йовков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08