Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „цветни песни“ по Цветница

БНР Новини
Снимка: архив

Цветница е един от най-обичаните празници във фолклорния ни календар. Отбелязва се седмица преди Великден, когато православната църква чества влизането на Исус Христос в Йерусалим. На този ден празнуват всички с имена на цветя.




У нас го наричат още Връбница – заради обичая да се ходи на църква с върбови клонки и цветя. Берат се сутрин рано от моми и млади жени. Осветени в храма, те се занасят в домовете, заедно с благословията за здраве и благоденствие.




Символ на възраждащата се природа, цветята са неотменима част от всички пролетни празници. Поставяме ги до иконите, украсяваме с тях домовете си. Според народните вярвания моминските китки и венци предпазват младите момичета от лоша среща, лоши очи и от магии. С цветя украсявали главите си и младите невести, а по-възрастните жени ги носели в пазвата – заради аромата и лечебните им сили. Увивали китки и от полски и горски растения. Някога всяка девойка имала свое кътче в двора, в което отглеждала цветя. В много песни се разказва за тази момина градинка, за любовните тайни, споделени с нея. 




„Сяла мома цвете, сяла и му пяла“ е често срещан мотив във фолклорните текстове. Песните понякога са тъжни и разказват за несподелена любов. Други възпяват радостта от живота, пролетта и красотата.

Някога девойките подарявали на момците цветя в знак на обич. За признание в любов се считало и когато момче откъсвало цвете от градината на някое момиче. Като в следващата песен в изпълнение на Венцеслав Пенев, в която девойката казва: „Ако си ерген – сам си откъсни босилек, ако си женен – върви си по пътя!“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40