Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат отпускането на инвалидни пенсии

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Правителството планира да засили контрола върху освидетелстването на хората с увреждания. Един път като тръгне фалшив документ, няма кой да го спре, каза в тази връзка министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, представяйки наскоро мерките за усъвършенстване на пенсионната система. Впечатляваща е числеността на хората у нас, които придобиват пенсия по болест. За миналата година те са повече от половината от излезлите в заслужен отдих. Механизмът за контрол подлежи още на обсъждане със здравното министерство. Няма нищо лошо да затегнат режима. Но освен да търси къде отиват парите и дали всички са инвалиди, държавата да се погрижи за здравеопазването, смята Величка Колчева, която се е сблъскала със системата на ТЕЛК и в същото време е работодател. Вицепремиерът Калфин предлага лекарските комисии да определят не само процента увреждания, но и да дават оказания какво би могъл да работи даденият човек. По данни на Агенцията за хората с увреждания едва 10 на сто от тези в трудоспособна възраст работят. Според г-жа Колчева работодателите с право не искат да наемат инвалиди и пояснява: Има клауза, която защитава хората с увреждания. Ако фирмата има проблеми и трябва да съкращава персонал, налага се първо да освободи по-качествените работници и накрая инвалидите, които може да не са толкова полезни или трудоспособни. Преди шест години неочаквано животът на бизнес дамата се преобръща. Поставена й е най-тежката диагноза – рак. Оперираха ме и бях квалифицирана като инвалид, връща се към неприятните спомени. Собственик е на фирма за кройки на дрехи. След като преминава през трудната битка, решава да превърне фирмата в специализирано предприятие, в което 30% от работниците са с увреждания. За предвидените преференции г-жа Колчева казва:

Държавата се опитва да подпомага частника с проекти за отварянето на нови работни места. Връщат и част от осигуровките. За някой може да е малко, но за нас като фирма на времето беше плюс. Държавата няма как да помага повече от това, защото няма пари. Инвалидът в бедна държава е беден както всички социално слаби, не е като в Западна Европа. Държавата няма откъде да извади пари, но тя може да направи по-сериозен контрол при издаването на телковите решения и да подкрепя инвалидите, които започват частен бизнес. Нещо, което вече се случва.

Специализираните предприятия ползват и облекчения при кандидатстването за обществени поръчки. Според Величка Колчева обаче има много спекулации:

Има много фирми с фиктивно назначени инвалиди, които искат да участват в обществени поръчки. Това е недомислено. Не може фирма, която вчера е станала член на Агенцията на хората с увреждания, няма доказано минало, изведнъж да започне да кандидатства за обществени поръчки.

Фирмата на г-жа Колчева работи по поръчка на чуждестранни клиенти от Англия, Франция, Австрия, Швейцария, Италия и САЩ, но споделя, че до момента не са кандидатствали за обществени поръчки. Не можем да си го позволим, защото сме малка фирма. Свързано е с много разходи и не само. Останалите причини решава да ги спести, а ние сами можем да се досетим. Агенцията за хората с увреждания е единственият държавен орган, който истински помага на инвалидите, смята още тя. Миналата година кандидатстват по проект за хардуерно и софтуерно оборудване към агенцията. Участвайки с 10% съфинансиране, успяват да увеличат работните станции в офиса.

Ако бяхме взели инвалид, щяха да ни субсидират на 100% – пояснява г-жа Колчева. – Но нашата дейност е твърде специфична и много трудно се намират специалисти, дори сред здравите хора. Така че не можехме да го гарантираме. Търсим работници от много време и е трудно да попаднем на професионално подготвени хора. Обучаваме ги при нас. Това е дълъг процес и струва пари. Но ако човекът е читав, можеш да инвестираш в него. Не успяхме да намерим такъв инвалид. А да назначим някой фиктивно, за да вземем още 10%, не си струва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30