Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художници в Пловдив събират подписка за запазването на сградата, в която се помещава дружеството им

Снимка: БГНЕС

С откриването на изложбата „Цветове“ в навечерието на Великденските празници, творците от Дружеството на пловдивските художници заявиха и несъгласието си с преместването им от галерията на централната улица „Гладстон“. Идеята на община Пловдив е на мястото на тази постройка да бъде изградена нова, по-масивна сграда. Художниците обаче смятат, че с ремонт, който няма да е много скъп, галерията може да се обнови и не желаят да я напускат. Те организираха и подписка в своя защита.


Председателят на Пловдивската група на художниците Снежана Фурнаджиева подчерта, че каквото и решение за бъдещето на сградата  бъде взето, то не трябва да става без участието на гилдията, на която тя е предоставена. Според нея, сградата е уникална  и може да бъде реконструирана и осъвременена без да бъде разрушавана. Тя не доумява и по какъв начин ще продължи да функционира Дружеството при условие, че групата бъде лишена от базата си до предоставянето на нова. С недоверие тя и творческата група не приемат и уверението на кмета на Пловдив Иван Тотев, че след обявяване на конкурс  на проектиране на нова сграда и реализиране на строителството й, тя ще бъде предоставена на художниците:

Ние нито сме викани за разговор, нито към нас е зададен някакъв въпрос, с който да разберем, че има някаква грижа за това кои сме ние, какво правим, къде отиваме, когато се взимат такива решения, как се спира дейността ни, по какъв начин се е направило нещо, за да се подпомогне дейността. Такова обезличаване на тази съществена част от града никога не е имало.

На този етап, Дружеството  на пловдивските художници настоява за обществено обсъждане за бъдещето на сградата. На общо събрание на групата, което ще се проведе на 16 април ще бъде взето решение за бъдещите действия на творците.

Целия  репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!