Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се включиха в литийното шествеие с иконата на Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията

| обновено на 13.04.15 в 11:56
Снимка: БГНЕС

Стотици вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие от Бачковския манастир до планинската местност Клувията, начело с чудотворната иконата на Света Богородица. Легендата разказва, че тя е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намират я във втория ден на Великден две овчарчета и я връщат в светата обител.
От XVII век, винаги на днешния ден се провежда литийно шествие, а всички, които се включват в процесията, продължаваща няколко часа, я докосва и обсипват с цветя, убедени в чудотворната й сила.

Така както преди повече от 350 години, вярващите, понесли иконата на Божията майка, потеглиха към местността Клувията, където по обед в скалния параклис в Свети Архангели ще бъде отслужена света литургия. Повечето от хората, които се включват в продължаващата няколко часа процесия, идват в Бачковския манастир на днешния ден от много години:

Толкова години, ето на 80 години съм, жива здрава съм ходя горе в Клувията.

Вярвам истински в Бога и служа на Господ.

Всеки иска да се доближи до нея, защото знаете, че носи щастие, лекува хора и всеки иска да се опре до нея, да я поноси, дори има хора, които я носят чак горе до Клувията.

Гледам почти всяка година или през година да отида и е много хубаво. За здраве на всички близки, познати, за целия български народ.

Няколко кратки спирания за молитви  имаше по близо 5-километровия машрут и  процесията вече наближава  местността Клувията. В късния следобед иконата на Божията майка ще бъде върната в Бачковския манастир.  

От една година начело на манастирския събор в Бачковската света обител за игумен бе поставен архимандрит Симон, които работи активно за развитието и възстановяването на манастирския комплекс. В интервю за „Хоризонт“ той сподели, че чудотворната икона тази година ще остане в храма, а  шествието ще се води с нейно копие. Причината е, че предстои реставрация на оригиналната. Обковът на иконата също едва се крепи и разнасянето ѝ по планинския път към Клувията може да повреди светия образ, сподели духовникът. Архимандрит Симон, под чието ръководство беше създаден музей на Бачковския манастир и беше възстановено едно от крилата на обителта е категоричен, че работата по възстановяване не е приключила

Винаги има какво да се желае. В момента с „Паметниците на културата“ сме изготвили планове за реставрация на иконописите на централната църква, които са много потъмнели. Очакваме да се отвори и голямата програма за регионално развитие – култура, където Бачковския манастир също е включенза реставрация. Имаме 12 плана по европейски проекти, които са готови от наша страна, просто чакаме, когато ни ги поискат, да ги предоставим.

Продължават и съдебните дела за установяване на имотите на манастира. За установяване на нотариалния акт на манастира също има юридически спор с община Асеновград, но, според духовника, делото върви в полза на манастира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!