Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разследването на причините, довели до новите взривове в село Иганово

| обновено на 15.04.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Продължава разследването на причините, довели до взривовете вчера сутринта в производствена база на Вазовските машиностроителни заводи в село Иганово. Спокойна е обстановката в селото след вчерашните взривове на термобарични гранати. Няма паника сред населението, но повечето от хората казват, че живеят в напрежение след вчерашния и втори за последните няколко седмици инцидент. Кметът на село Иганово Стефан Данчев подчерта, че всички живеещи в района, част от които са сулжители на Вазовските машиностроителни заводи, се притесняват за работните си места. Трудности създават също ограниченията в радиус от три километра от базата, въведени още след първия инцидент:

Хората не могат да влизат и да обработват нивите си. В Иганово има около 150 декара с маслодайна роза, което ще доведе до големи загуби на собствениците на маслодайните култури, а освен това ще лиши от препитание и голяма част от предимно ромското население.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая. Разследващите работят по всички възможни версии, като не се изключва и тази за саботаж. Очаква се днес на мястото на експлозията да влезе екип сапьори.
 
При направения вече оглед с безпилотни самолети на цеха, в който експлодираха термобарични гранати, беше установено, че пораженията са в западната част на сградата. Не са засегнати други постройки и няма опасност от нови взривове.

Днес ще продължат разпитите, а след обезопасяването на района разследващите ще извършат огледи и ще бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете.

Остава в сила ограничението за достъп до базата в радиус от 3 километра, районът се охранява от полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!