Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белодробният и онкологичният диспансер в Стара Загора са на ръба на оцеляването

Снимка: БГНЕС

С 5,4 млн. лева са намалени средствата за здравеопазване в Стара Загора. Срещу това реагираха всички лечебни заведения в района. Заплашени за оцеляването си са "Комплексният онкологичен център – Стара Загора“ и "Болницата за активно лечение на белодробни болести ".

За затрудненията пред лечебните заведения след намаляването на финансирането разказаха управителите на онкологичния диспансер д-р Петър Чилингиров и на белодробния диспансер - д-р Любомир Любенов:

Сумата за дейност и лекарствени продукти е намалена с около 2 млн. лева, сравнявайки с 2014-а година. Най-голямо е намалението на сумата за лекарствени продукти - с около 21%, а за дейността – с 6-6,5%. Имаме задължението в рамките на един месец да платим лекарствата на доставчиците, а Касата ни плаща след 3-4 месеца. Имаме неразплатени лекарствени продукти за надлимитна дейност от месец февруари в размер на 150 хил. лева. За месец март не сме получили стотинка нито за лекарства, нито за дейност. Засега не връщаме пациенти.

В Стара Загора винаги е имало по-голяма заболеваемост от онкологични заболявания. През 2012-а година около 19 хил. души бяха диспансеризирани, а сега вече стават над 20 хиляди. Във всяко трето семейство в България има по един онкологично болен човек. Това заяви за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ д-р Чилингиров.

Според д-р Любенов с намаляването на финансирането на болницата се предизвестява фалитът ѝ:

Ние се финансираме от Министерството на здравеопазването и от Здравната каса. Много се намали субсидията за туберкулозно болни. Плаща се по 30 лева на ден, което е крайно недостатъчно. Болният идва със съпътстващи заболявания, често в краен стадий. По наши изчисления са необходими 4,5 пъти повече средства. От началото на годината ние не сме получили субсидия от Министерството по отношение на туберкулозата. Около 75 хил. на година ще получаваме по-малко от Здравната каса. Може би след 2 месеца ще почувстваме огромни финансови затруднения. Лист на чакащите не може да има при нас.

Лекарят коментира, че за някои болници се дават повече пари, за сметка на други:

Лечебни заведения, които са подобни по численост като нас, са в общините Хасково, Русе, Бургас и Враца. Касата обаче е определила до 2,5 пъти по-големи лимити. В областта на Стара Загора е имало съсредоточаване на вредни производства за белите дробове на хората и затова има по-голяма белодробна заболеваемост. В Стара Загора има лобиране за частните болници, за сметка на другите общински болници от страна на Регионалната здравна каса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!