Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 незаконни строежи върху свлачища са установени от ДНСК

Снимка: Кети Тренчева

Близо 4000 незаконни строежи върху свлачища е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, съобщи пред комисията по регионална политика министър Лиляна Павлова. Масово се строи без укрепване в рискови зони, каза пред депутатите министър Павлова.

Резултатът от тази проверка е потресаващ. Проверени са всички 163 от 265 общини в България, където имаме регистрирани свлачища. И ще ви кажа едно число, което лично мен ме изуми, от проверените строежи, имаме 3987 строежа от 4-та, 5-а и 6-а категория, разрешени от главните архитекти на общините, без строителни книжа, свързани със спазването на Закона, съответно забрана за строителство или необходимост от укрепителни или каквито и да било съгласувателни, укрепителни дейности и мерки за ограничаване на строежите. Това всичко води до това, че общините, главните архитекти, не се съобразяват с дадените указания, не се съобразяват с изискванията на Закона за устройство на територията, обясни министърът.

Предприемат се мерки за затягане на контрола по строителството в свлачищните райони. Промените в Закона за устройство на територията целят превенция.

Мащабът на щетите, които ние виждаме днес, са в резултат на незаконно строителство на свлачище, неспазване на забраната или неспазване на предписанията, или нестигане изобщо чисто процедурно до тези предписания, които дават Геозащита и министерството, които трябва да съгласува, за да може да имаме укрепване на едно свлачище или строителство в такъв специален регион. Ние предлагаме допълнителни забрани за строителство в свлачищни райони, ако няма канализация за съответния обект, и задължително съгласуването с министерството и предписаните мерки, които имаме за укрепване на едно свлачище, преди каквито и да било строителни дейности да се правят, да се вписва в разрешението за строеж. Само така ще си гарантираме, че ние не рискуваме, каза още Лиляна Павлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!