Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите раздвоени около честването на 9 май

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Датата 9 май разбуни политическите духове в България за пореден път, като напомни, че и след четвърт век преход по определени въпроси от историята българското общество продължава да е разделено. С декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа 9 май, парламентът осъди всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие,  и призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа. В хода на дебатите искането на социалистите да бъде призната ролята на съпротивата срещу фашизма и първостепенната заслуга на СССР в разгрома на хитлерофашизма не бяха приети.Десницата подкрепи декларацията, възприемайки я като крачка към общ прочит на най-тежките моменти в историята, чиято липса отдавна тежи на българското общество. Общ прочит на проблемната дата 9 май няма и в международен план, а в противоречията около нея този път българските управляващи заеха безпрецедентно категорична позиция. Президентът Росен Плевнелиев отклони поканата да участва в тържествата в Москва по случай Деня на победата 9 май, за да присъства на конференцията за 70-ата годишнина от края на Втората световна война, организирана в Полша.

Помолен да коментира, дали участието в тази конференция не представлява нещо като контрасъбитие на честванията на 9-и май в Москва, държавният глава изтъкна, че Денят на Европа не противоречи на почитането на паметта и на уроците от Втората световна война. Точно поради това, изтъкна той, на 9-и май в България ще се издигне високо европейското знаме, но също ще положат 23 урни от всички кръвопролитни битки, в които българи са участвали по времето на Втората световна война. Болезнените  реакции  в парламента от страна на силите, които критикуваха окончателния текст на декларацията за  9 май, свидетелстват обаче, че независимо от голямото отстояние във времето, въпросът в България продължава да е проблемен и да разделя обществото. Не толкова болезнено като някога, но все пак да го разделя. Докога ли?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25