Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

| обновено на 02.06.15 в 13:18
Снимка: БГНЕС

Днес честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна бяха включени за 2 минути в знак на почит към героите.

На историческия връх Околчица във Врачанския балкан се провежда традиционното всенародно поклонение в памет на Христо Ботев. То започна в 11 часа с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Националното дружество "Традиция". Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Калиник. Както всяка година на 2-ри юни, и днес на историческия връх се събраха много хора от цялата страна.

Снимка: Община Враца2-ри юни е ден, в който, независимо от превратностите на времето, прекланяме глава пред подвига на Христо Ботев и неговата чета и пазим националната памет за онези герои на времето, заради които имаме всичко днес. Традиционно всяка година се провежда всенародното поклонение на връх Околчица. Там прозвуча химнът на България и се чу изпълнение на стихотворението на Христо Ботев – "Моята молитва" от актьора Янко Лозанов.

Захари Стоянов пише през 1888 година в книгата си "Христо Ботйов. Опит за биография": Ботев е човек роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подир себе си тълпите, да заповядва и да прави епохи. Христо Ботев е такъв и днес.

Националният музей "Христо Ботев" в Калофер се изпълни още сутринта с десетки посетители, сред които преобладаваха децата от различни училища от цялата страна, дошли да научат повече за родолюбивото дело на големия български герой. Тук се съхраняват и единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности, а директорът на музея Ася Николова разказа повече за изработеното с конкурс копие на знамето на Ботевата чета, което е част от експозицията, което и тази година беше изнесено с военни почести, за да стане част от церемонията на централния площад:

Оригиналът е изработен за червено-воденската чета, когато трябва да избухне Старозагорското въстание, затова на знамето е записана годината 1875-а, а не 1876-а. Знамето е дадено на Никола Обретенов от майка му, така че самият Ботев не е знаел за съществуването на това знаме. Той е бил поръчал едно, изработено от мушама, така нереченото Симидово рисувание, което за съжаление още в боевете при Милин камък се разтопява. Но това знаме е до края с четата, докогато нейн войвода е Христо Ботев, загубено е в боевете при Рашов дол. Много по-късно през 60-те години на миналия век се провежда конкурс за изработване на знаме на Ботевата чета. Това знаме, което се пази в нашия музей, получава втора награда и от 1998 година по инициатива на музея то е част от този митинг поклонение в памет на Ботев и загиналите за България.

Много жители и гости на Калофер изкачиха стълбите до памчетника на поета революционер и сведоха глави в знак на почит и признателност.

В София чествания имаше пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. За четвърта година се проведе и инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". Началото ѝ бе от 11 часа в метростанция "Свети Климент Охридски".

В Русе, където е било ушито знамето на Ботевата чета от Петрана Обретенова, слово за подвига на поета и революционер произнесе заместник областният управител Станимир Станчев, а свещеници от Русенска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите в битките за освобождение. В церемонията участваха общинският духов оркестър с диригент Димчо Рупчев, почетната рота на русенския гарнизон и деца от вокална група "Слънце". В края на тържествената част бяха поднесени венци и цветя от обществени и политически организации, училища и граждани.

Разград почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Градския парк с минута мълчание. Организации, институции, политически партии, ученици от Природоматематическата гимназия и десетки граждани поднесоха венци и цветя. Слово произнесе заместник-кметът Ценка Таракчиева, а ученици от СОУ „Христо Ботев” и градският духов оркестър участваха в програмата на общоградската церемония на признателност:
С тържествен митинг-заря във Враца снощи беше отбелязана 139-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. 

Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев. На 2-ри юни ние не просто почитаме великите предци на българския народ, ние отправяме поглед към нашето настояще и към идните дни на нацията. Днес даваме отговор пред себе си и пред дедите ни дали сме готови да поемем по Ботевия път, да дадем всичко от себе си, дори и живота си за род и родина. Нека Ботевият огън все така силно да разгаря сърцата ни. Вярвам, че ще съумеем да го съхраним и да го предадем на бъдещите поколения българи, за да бъдат те достойни и справедливи стопани на своята земя, каза още Плевнелиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!