Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Владигеров в концерта на Теодора Късметска-Сороков и Ружа Семова

Теодора Късметска и Ружа Семова
Снимка: личен архив

Цигуларката Теодора Късметска-Сороков и пианистката Ружа Семова, които живеят и работят във Виена, където от доста години свирят и като дуо, изнесоха концерт в зала 9 на НДК. Програмата включваше творби от Панчо Владигеров,  Морис Равел и Карол Шимановски.

Доколко различно е за българските изпълнителки да свирят музиката на Владигеров пред виенската и пред родната публика - това е отправната точка на разговора с тях, който можете да чуете в звуковия файл.

Няколко акцента от биографиите на двете изпълнителки:
Теодора Късметска-Сороков е родена в София, в семейство на музиканти. Учи цигулка в НМУ „Л. Пипков” - София при Ирина Драгнева, а по-късно нейни преподаватели са Гарник Гукасян и проф. Евгения-Мария Попова. През 1993 година семейството се премества в Лисабон и обучението й по цигулка продължава при проф. Валентин Стефанов. От 1994 до 2002 година Теодора Сороков следва в Унивеситета по музика и приложни изкуства във Виена, където нейни преподаватели са професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. Тук завършва с отличие първия етап от обучението си. През 2002 продължава следването си в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев в Университета по музика и приложни изкуства Folkwang в Есен, където през февруари 2004 година се дипломира с отличие. По време на следването си Теодора е стипендиантка на Токийската фондация и Виенският университет по музика и приложни изкуства. Още като студентка свири многократно като солистка във Wiener Konzerthas, участвува в Бенефицконцерт под патронажа на Лорд Йехуди Менухин във Wiener Börsensaal и в тържествени концерти организирани от правителството на Република Австрия. Като солист и с камерни формации цигуларката концертира в Люксембург, Германия, Австрия, Португалия и България. През лятото на 2010 участва в цикъла от камерни концерти в Международния музикален фестивал Grafenegg в Австрия. През 1998 г. става концертмайстор на Виенския младежки симфоничен оркестър, с който свири през следващите няколко години в концертни изяви в Festspielhaus в Берлин, в залата на Concertgebouw Амстердам, във Wiener Musikverein и Голямата зала на Московската консерватория. Със същия оркестър през лятото на 1998 година участва в световния младежки форум World Jouth Musik в Москва под диригентството на маестро Валери Гергиев. Заради творчески успехи през 2005 година Теодора Сороков получава австрийско гражданство. Тя концертира редовно с Виенски камерен оркестър, Wiener Concertverein, Виенска камерна филхармония, Камерeн оркестър Arpeggione, Art Kamera Wien, Първи австрийски дамски оркестър и като водач на Симфоничния оркестър Voralberg. От 2004 до 2005 година е член на оркестъра на Нюрнбергските симфоници. От декември 2005 година работи в Tonkünstler Orchester Niederösterreich.

Ружа Семова е родена в София. На деветгодишна възраст получава втора награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия. Година по-късно получава и международно признание - втора награда от конкурса Virtuosi per musica di pianoforte в Усти над Лабем, Чехия. През 1996 година, Ружа Семова завършва НМУ „Л. Пипков” с пълно отличие в класа по пиано на Цвета Кунчева и е обявена за „първенец на випуска”. Продължава образованието си в НМА „П. Владигеров” в София, в класа на проф. Антон Диков и завършва през 2000 година. През 2007 пианистката завършва с отличие и Виенския музикален университет в класа на проф. Щефан Владар и получава магистърска степен. В годините на обучение, Ружа Семова участва в майсторските класове на прочути пианисти като Марко Теца, Жермен Муние, Дмитри Башкиров и Андерс Люнгар-Шапелон. Голям принос в музикалното ѝ развитие имат педагозите Дора Миланова, Елена Томова и Ханс Петермандл. Пианистката е свирила с повечето български симфонични оркестри и има записи за БНТ, БНР и за Класик ФМ радио. Професионалната ѝ дейност извън рамките на България включва изяви в Австрия, Германия, Словакия, Чехия, Полша, Франция, Израел, Япония, Перу, Канада, САЩ. Участва в редица международни фестивали, като „Фредерик Шопен” в Париж, „Варненско лято”, „Недялка Симеонова”, „Аполония” и Kлавирния фестивал в Рур, Германия. Отличена е с редица награди от конкурси сред които: трета награда (при неприсъдени първа и втора) на Международния музикален конкурс Osaka International Music Competition в Осака, Япония (2008); отличие от международния конкурс за пианисти Missouri Southern International Piano Competition в Джоплин, САЩ (2004); втора награда на конкурса по пиано Bösendorfer Klavierwettbewerb във Виена, Австрия (2002); трета награда на Деветия международен конкурс за млади пианисти в Сан Себастиян, Испания (2001); втора и специална награда за най-добро изпълнение на произведение (Прелюдия и фуга във фа-минор) от Й.С. Бах на Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен (1999); първа и специална награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров на същия конкурс през 1995; първа и специална награда на Австрийския посланик в България на Първия национален конкурс за немска музика в Бургас; първа награда на конкурса „Музикални дни Димитър Ненов” в Разград (1989). Ружа Семова преподава във Виенския музикален университет и продължава концертната си дейност. От 2012 година провежда курс по камерна музика в рамките на Лятната академия в Лилиенфелд, Австрия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!