Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какъв аршин се мерят инвестициите

Нигерия – нефтът е по-силен от страха пред „Боко Харам”.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредна анкета показвала, че България не успява да се справи с конкуренцията на световния пазар и да спечели интереса на инвеститорите. Страната ни се нареждала на 47-о място от 49 изследвани държави по атрактивност за правене на бизнес. Това показва анкета сред зрители на бизнес телевизията CNBC с интерес към инвестирането. Любопитното било, че преди България са и страни като Нигерия и Перу. Прекрасно! Анкетите и изобщо статистиките са нещо много хубаво от формалната гледна точка на удобството. В случая обаче е интересно CNBC да ни каже статистически, какви точно инвеститори са тези нейни зрители и с интерес за инвестиране в какво.

А сега за Нигерия и Перу.

Нигерия е богата на природни ресурси и е сред 10-те най-големи износители на нефт в света. След дълъг период на политическа нестабилност, днес Нигерия е една от най-големите икономики на Африка и е сред най-бързо развиващите се страни в света. Тя е регионална икономическа и военна сила, но все още широко разпространената корупция и откъслечното насилие в някои региони продължават да бъдат проблем за страната. Според данни на ООН rслямистите от терористичната групировка „Боко Харам” са избили над 7300 цивилни в Нигерия и в съседни страни от началото на 2014 г., включително 1000 души тази година. Около 1,5 милиона души са разселени от май 2013 г. в районите под контрола на „Боко Харам”, която иска да установи ислямска държава. Е, кой не би искал да инвестира в Нигерия! Ами да, нефтът е по-силен от страха пред „Боко Харам“.

Перу е страна с 1,3 милиона квадратни километра и 25,6 милиона население. Там се добиват над 40 вида полезни изкопаеми (сребро, цинк, мед, олово, желязна руда, калай, бисмут, волфрам, селен, злато), а извън менделеевата таблица – нефт, природен газ, най-ценни дървесни видове, каучук и, разбира се, гуано. Обаче поредица от военни режими и партизански войни през последните десетилетия са влошили социалното положение в страната. По данни на ООН 50% от перуанците живеят в мизерия. Икономическите проблеми водят до 7000% инфлация. Инак мегдан за инвестиции дал Господ. На кого му пука за перуанците?!

На кого му пука и за нас?! Само че България не се води страна от третия свят и е член на ЕС. А това, че инвестициите структурно не са баш предимно в добивната промишленост, където играят милиарди, а в сфери по-малко капиталоемки, не значи непременно катастрофално инвестиционно бъдеще. Знайно е освен това, че инвестициите се свиха глобално след финансовата криза от 2008 г.

За периода 2005-2014 г. инвестициите в България са на обща стойност  35 млрд. евро по данни на БНБ, а Българската агенция за инвестиции е сертифицирала общо 185 инвестиционни проекта на стойност 13 млрд. евро. Това са 37% от всички инвестиции в страната, като са разкрити 60 000 нови работни места. Много ли е това или малко? Ами CNBC да направи анкета и да каже! Ние нашите трески за дялане си ги знаем – правосъдна система, корупция, бюрокрация. Сега предстои да ги дяламе! А инвестиции е имало, има и ще има, ако някой толкоз се притеснява!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. д-р Петър Шишков

Загиналият след избухването на складовете в Елин Пелин е виден учен, пиротехник

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в гр. Елин Пелин, предаде БГНЕС. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и..

публикувано на 26.07.24 в 13:19

УНСС е единственото висше икономическо училище в класацията на QS World University

Университетът за национално и световно стопанство е сред четирите български висши училища и единственото икономическо в престижната класация на европейските университети QS World University Rankings, съобщи пресцентърът на учебното заведение. УНСС се..

публикувано на 26.07.24 в 12:13

Столична община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин

Софийската община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин, която е едва на 20 километра от столицата, предаде БТА. Екипите на общината ще продължават да помагат в тежката ситуация. Веднага след инцидента кметът на София Васил Терзиев е изпратил три..

публикувано на 26.07.24 в 11:02