Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След дълги години обещания МИР „Чужбина“ може и да стане факт

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Премиерът Бойко Борисов, начело на водена от него делегация, е на работно посещение в Швейцария. Програмата на визитата му днес включва среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга и участие в бизнесфорум с представители на 115 големи фирми в Цюрих.

Това заяви в интервю за Радио България Димитър Иванов – координатор за Швейцария на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Той е връчил на премиера писмено предложение с най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети, които са:


1.  Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2.  Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

- Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;

- Национален съвет на българските граждани по света.

3.  Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4.  Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

По повод настояването за МИР „Чужбина“, премиерът Бойко Борисов е обещал на Димитър Иванов среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Ще има ли в крайна сметка МИР „Чужбина“? Отговора чуйте в интервюто с Димитър Иванов в звуковия файл.

Още от категорията

Новият ловен сезон започна без инциденти

Първите два излета от новия ловен сезон, открит на 8 август, преминаха без инциденти, информира Изпълнителната агенция по горите . Разрешени за лов са пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Със съдействието на структурите..

публикувано на 11.08.20 в 15:37

Комбинация 2 в 1: Протести и подготовка за избори

На фона на продължаващите в страната и чужбина протести с цел оставка на правителството начело с премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев някои съзират начало на предизборна реторика. Какво се случва в обществено-политическото..

публикувано на 11.08.20 в 12:06

Пристигащи от Обединените арабски емирства вече влизат в България без PCR тест

От днес, 11 август, за пристигащите в България от Обединените арабски емирства не се изисква представянето на отрицателен резултат от PCR тест. Това гласи днешна заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  PCR тест не се изисква и..

публикувано на 11.08.20 в 10:20