Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорват участието на Мустафа Карадайъ в парламентарна комисия

| обновено на 18.06.15 в 17:55
Мустафа Карадайъ
Снимка: БГНЕС

Двама депутати от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика поискаха Мустафа Карадайъ от ДПС да напусне състава й. Причината е закупено от него жилище в София.

Според Методи Андреев от ГЕРБ и Валентин Касабов от Патриотичния фронт това е станало чрез използване на служебно положение. Случаят с апартамента е от 2003 година, когато Мустафа Карадайъ е бил заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Той е купил държавното жилище благодарение на подписа на Росен Владимиров, тогава областен управител на София и заместник-председател на ДПС.

Данъчната оценка на жилището е била около 54 хиляди лева. Продажбата обаче е станала за 24 600, като Карадайъ е платил само 25% от сумата в реални пари, а другите 75% са били платени с компенсаторни записи, които тогава имали стойност между 18 и 30 стотинки, коментира Методи Андреев от ГЕРБ:

По този сигнал ще искаме пълна справка. През този период и след това колко хора народни представители са се възползвали от тези екстри. Но тук става въпрос, според нас, за тежка политическа корупция.

Според депутата Валентин Касабов държавата е ощетена:

И лицето Карадайъ няма място в комисията по корупция, парламентарна етика и т.н.

Валентин Николов обеща, че ще бъдат поискани и справки от всички сделки с държавни жилища, свързани с политици в периода 2001-2009 година.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!