Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Armarium - албум в чест на 1000-годишнината на град Лайпциг

Германският мъжки вокален квинтет „Амаркорд”, познат на българската публика от турнето на състава през 2009 г. в София, Пловдив и Варна, издаде нов компактдиск през 2015 г. Всички певци са възпитаници на прочутия Томанерхор в Лайпциг. Създават групата през 1992 г., след напускането на хора, защото им липсва съвместното музициране. Басът Холген Краузе представи за българските слушатели албума „Армариум”, който стана част от празнуването на цяло хилядолетие от първото стоменаване на град Лайпциг в писмен източник: 


Записахме компактдиск с музика от времето преди Йохан Себастиан Бах, открита в библиотеката на Томаскирхе. Песнопенията са  от Хайнрих Шутц, Сетус Калвизиус, няколко кантори на църквата, от Орландо ди Ласо и Саламела от Италия. Всички тези пиеси се пазят и в библиотеката на Лайпцигския университет.
Това беше нашият начин да се включим в празнуването на годишната – като осветлим част от ранната музикална история на Лайпциг.

Албумът съдържа музика от XIII до XVII век, включително произведения, писани от Хайнрих Шутц по времето, когато е работил в Дрезден. Въпреки че там се е намирал прочутият Кройцхор, Шутц е посветил част от своите произведения на лайпцигския Томанерхор.

Що се отнася до заглавието, „Армариум” означава лавица, вдълбана в стените на манастирите. В ранното Средновековие там са подреждали книгите. Всъщност, това е предшественикът на библиотеката. По-късно съдържанието на думата се променя и накрая стига да армия – заради реда и подредеността. Но във времето, в което е писана музиката, която изпълняваме, армариум е било мястото, където са се съхранявали духовни съкровища – книги с текстове и музика.

Чуйте музика от албума "Армариум" на вокалния ансамбъл "Амаркорд" в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!