Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арфистката Сузана Клинчарова представи новия си албум за финал на "Софийски музикални седмици"



Последната вечер на международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици" 2015 беше специална за почитателите на арфата и по-специално на известната наша изпълнителка Сузана Клинчарова, която дълги години живее и работи във Франция, където е професор в Парижката консерватория.

Тройният компактдиск La Belle Epoque de la Harpe включва солови пиеси, камерна и симфонична музика с водеща роля на арфата. Проектът е дългогодишен и очертава пътя на развитие на инструмента от края на XIX век до наши дни. Вдъхновение за Сузана Клинчарова е един от най-прочутите преподаватели в историята на Парижката консерватория - Алфонс Хаселманс (1845 – 1912), който налага арфата като равностоен музикален инструмент и много от композиторите тогава създават пиеси за него.

Чуйте споделеното от Сузана Клинчарова за идеята и записването на трите компактдиска, а във втория звуков файл е първата част из „Серенада“ от Албер Русел, записана от арфистката в партньорство с Андраш Адорян - флейта, Стоимен Пеев - цигулка, Огнян Константинов - виола и Христо Танев - виолончело.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!