Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - композиторът Александър Йосифов

Александър Йосифов
Снимка: личен архив

Това е среща с една от големите личности на българската музикална култура – проф. Александър Йосифов. Композитор, диригент, педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и Нов български университет в София. Сред многото важни ангажименти на проф. Йосифов е и работата му като директор на Балкантон в продължение на 18 години, в златното време на нашата музикална култура – от 1968-ма до 1986-а – период, в който са осъществени многобройни записи на значими български изпълнители и състави. Особено голяма е заслугата му за завръщането на легендарния бас Борис Христов на родна земя за серията записи, осъществени в столичния храм „Св. Александър Невски” през 70-те години на миналия век.

Композиторът Александър Йосифов може да разказва дълго, защото има огромно творчество в почти всички музикални жанрове, включително и в областта на естрадната музика. Към това добавяме голямата традиция, която носи - той е син на диригента Йоско Йосифов и племенник на прочутия тенор Илия Йосифов. Освен това в Музикалната академия е ученик на Панчо Владигеров и Константин Илиев.

Поводът да си поговорим с него е юбилейният концерт на 30 май 2015 г. в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици” по повод неговата 75-годишнина. Маестро Йосифов и неговата съпруга бяха така любезни да ни посрещнат в дома си, където отидохме със звукотехника Иван Аланджийски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!