Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още много жертви на престъпления не съобщават в полицията

| обновено на 30.07.15 в 14:20
Тихомир Безлов

Все още е голям броят на жертви на престъпления, които не съобщават в полицията за посегателствата. Това показва проучване на "Центъра за изследване на демокрацията":

Съпоставянето на криминалната статистика с броя на жертвите, регистрирани от националното изследване за престъпността, показва, че спадът на броя на извършените престъпления не е толкова голям, колкото показват данните на МВР. Така се очертава тенденция на разминаване между реално извършените и официално регистрирани престъпления. Тази разлика се обяснява с наличието на така наречените "полицейски филтри" или практиката да не се регистрират някои престъпления, посочи Тихомир Безлов:
Ако имаме, условно казано, 100-110 хиляди регистрирани от полицията престъпления, ако сравним с данните това, което хората казват, че са заявили, то е някъде около 200-240 хиляди, но по някаква причина липсват. Много пъти хората смятат, че нещо е престъпление, което реално не е, и това, което хората не заявяват по ред причини, това е така наречената "латентност", тя е в България, както казахме, средно 50-55 процента.

Задачите, които стават важни, след като цифрите са ясни, очерта министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова:
Да се подпомогнат гражданите в процеса, в който те трябва да регистрират едно или друго престъпление според тяхното субективно преживяване, което пък, от друга страна, ще реши приближаването между гражданите и правоохранителните органи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!