Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели заедно на протест срещу очакваното повишаване на цените на тока

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изминалата седмица бе белязана от масови протести. Кулминацията бе в сряда, когато, за да бъдем точни, 2385 фирми с над 210 000 заети лица в цялата страна се включиха в националния протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на добавката „Задължение към обществото" към цената на ел. енергията. Протестът бе организиран от четирите работодателски организации в България, подкрепени обаче за първи път и от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа". Недоволството е продиктувано от очакваното увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията.

Протестиращите в столицата дадоха да се разбере, че екшъна не е за да свалят правителството, а за да убедят независимия регулатор КЕВР да не повишава цените на тока.

Различни бяха реакциите на парламентарно представените политически сили. От ГЕРБ изразиха учудване, защо се провежда този протест след като регулаторът през изминалата седмица все още не беше обявил новото ценообразуване. Реформаторите припомниха позицията си, че няма как таксата задължение към обществото да е различна за битовите и индустриалните потребители. БСП настояваше правителството да вземе мерки, за да запази конкурентоспособността на българските стоки предвид очакваното поскъпване на тока. ПФ смята, че бизнесът и синдикатите имат основание да протестират.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ изрази учудване от общия протест на синдикати и работодатели, защото работодателите искат да се съкращават разходи в енергетиката, а синдикатите са против. Добрев коментира, че отлагане решението за цената на тока ще доведе до допълнителен дефицит в системата. Мерките са факт, спестяванията са в рамките на стотици милиони левове.

В тази деликатна ситуация премиерът Бойко Борисов реши да подходи соломоновски, като каза, че КЕВР трябва да сметне коректно всичко и да го обясни на хората, а той, Борисов, ще приеме неговото решение. По думите на Борисов, дефицитът в НЕК е 1,9 милиарда евро и някой трябва да го поеме, а това са държавата и хората. Как се стигна дотук, е тема на по-обстоен коментар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Според израелския посланик "Хизбула" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът..

публикувано на 23.07.24 в 08:57