Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес ЦИК приема документи за регистрация на партиите в местните избори

За равнопоставеността на партиите и коалициите, и инициативните комитети - Антоанета Цонева и Александър Андреев

| обновено на 25.08.15 в 08:29
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще приема от днес документи за регистриране на участниците в предстоящите местни избори.

От днес до 9-и септември е крайният срок за подаване на документи за регистрация на партии или коалиция за предстоящите местни избори наесен. От 31-ви август до 14-и септември е срокът, в който Централната избирателна комисия ще започне да приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции, за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпроса за електронното гласуване на националния референдум и на алтернативната позиция.

Изборите "2 в 1" са насрочени за 25-и октомври.

Според Закона за прякото участие, когато едновременно се провеждат и избори, и референдум, партиите, които се регистрират за съответните избори, могат да използват служебно своята регистрация, за да се заявят като страна и в самия референдум, каза в "Преди всички" Антоанета Цонева – председател на УС на Института за развитие на публичната среда. Що се отнася до правата на партиите и коалициите, и инициативните комитети, тя каза:

Всяка съпоставка между едните и другите субекти в момента сочи силна неравнопоставеност. Ако разгледаме сроковете – партиите събират своите подписи, за да се явят на избори, тези минимум 2500 подписа, от 4-ти август. Те трябва да подадат своите документи до 9-и септември. Инициативните комитети могат да събират подписи едва от днес, защото решението за това каква е процедурата, излезе преди два дни, а всъщност те трябва да подадат своите подписи и всички съпровождащи документи, които не са никак малко, до 14-и септември. А подписите също са 2500. За да се регистрира инициативен комитет за едната или другата теза, той трябва да бъде от не по-малко от 21 души. Формулярите също са различни, каза Цонева и посочи още:

Електронното гласуване силно засяга българските граждани, които живеят в чужбина. За да могат те да се включат в събирането на подписи и в участието на инициативни комитети – те не биха могли да го направят никак лесно, защото всичко е на хартия. Те нямат никакъв вариант да използват електронни формуляри. Това е абсолютен парадокс.

Говорителят на ЦИК – Александър Андреев заяви в "Преди всички", че според него няма дискриминация по отношение на инициативните комитети:

Ние в ЦИК, след обсъждането, приехме, че, тъй като това е един национален референдум, с оглед и броя на подписите, следва да бъдат равнопоставени всички участници в референдума в събирането на 2500 подписа, то инициативният комитет следва да бъде в този състав, както е съгласно нашето решение.

На въпрос на Цонева, дали ако хората се подписват на подписка за референдум, техният подпис ще бъде изключен, ако те са положили подпис в подкрепа на партия, която се явява на избори и референдум, Андреев отговори:

На първо място, двете подписки са отделни – едната подписка е за изборите, другата е за референдума. Тези участници, които ще участват в изборите, които представят заявление за регистрация в референдума – те представят една подписка и с нея се ползват за регистрацията, която ще е в референдума.

Ако обаче пожелаят да се включат в инициативен комитет, извън партийната подписка, не могат да го направят.

Цялото интервю на Таня Милушева с Антоанета Цонева и Александър Андреев може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!