Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът одобри план-сметката за вота през октомври

| обновено на 27.08.15 в 16:34
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри план-сметката за разходите за вота през октомври. Както стана ясно вчера изборите и референдумът ще струват малко над 50,5 милиона лева. 

Министерският съвет ще получи 37 милиона лева за организационно-техническите дейности. Малко над 21 милиона лева от тях са за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидени и средства за логистично осигуряване на изборния процес, включително и за отпечатване на бюлетините, за осигуряване на устройствата за машинно гласуване, за консумативи. 

6,2 милиона лева са планираните средства за Централната избирателна комисия. Малко над четири милиона лева от тях са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 хиляди лева за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 милион лева за разходи за мобилни пакети за партии, за коалиции и инициативни комитети. 750 хиляди лева са предвидени за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване. МВР ще получи 4 милиона лева. За Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към регионалното министерство са заделени 1 милион лева. 

За да организира изборите в чужбина, Министерството на външните работи разполага с 1,5 милиона лева. 16 хиляди лева са за образователното министерство за ползване на училищната база. В план сметката са предвидени и средства за БНТ - половин милион лева, за БНР - двеста хиляди лева, за БТА - 100 хиляди лева и за Сметната палата - 35 хиляди лева.

В Централната избирателна комисия не знаеха за одобрените за изборите средства, поясни Александър Андреев, един от говорителите  на ЦИК:

В ЦИК не е постъпило постановлението за план-сметката. Към момента Вие имате една информация, която официално при нас не е постъпила.


Според Камелия Нейкова, друг говорител на ЦИК, съществуват обективни обстоятелства, които налагат план-сметката да е в по-висок размер спрямо 2011 година, между които е и промяната в самото законодателство:

В Изборния кодекс са предвидени медийни пакети, предвидено е автоматично откриване на избирателни секции извън страната. Съвсем скоро бяха приети промени в закона за прякото участие на гражданите, което позволява гласуване извън страната и извън дипломатическите й консулства. Ще имаме и по-голям брой кметства, в които ще се състоят избори за кметове – всичко това са обстоятелства, които изискват бюджет.

Предварителен разчет не може да имаме – дайте си сметка, че ние още не знаем колко ще бъдат участниците в изборите. Ако са само 8 партии на базата на досега постъпилите заявления за средства, вероятно няма да имаме тези проблеми, които бихме имали, ако всичките 400 партии в България дойдат на избори, допълни и Цветозар Томов, също говорител на ЦИК.

Подробности може да чуете в репортажа на Таня Милушева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!