Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Моро: България е благословена от боговете…

БНР Новини
Снимка: Благородна Георгиева

Ив Моро живее близо до Монреал. Още в младежките си години той е пленен от българската народна музика. Сред музикалните среди е известен като един от най-активните колекционери на българска народна музика. Но какво го кара вече 49 години да се завръща в България?

За мен е изключително удоволствие да съм тук, в студиото на БНР. Дали ще ми повярвате или не, но първото ми посещение точно тук, беше през далечната 1966 г., когато гостувах на Френската редакция на „Предавания за чужбина” на тогавашното „Радио София”. Бях на 17 години и слушах предаванията ви на къси вълни. Не можех да не бъда пленен от българската народна музика, която се лееше по вълните. Точно тя ме накара да дойда. Тук една по една вратите се отваряха за мен. Смея да кажа, че имах „привилегировани” контакти, които няколко години по-късно ми помогнаха да получа стипендия от правителството на България и да изучавам тънкостите на българските народни песни и танци. Те се превърнаха в моя професия. И до днес аз все още неуморно пътувам по света и запознавам хората с богатството на уникалните български традиции. Откъде идва тази привързаност, тази страст? Все още търся отговор. Да, бих искал да ви отговоря, че имам прадядо българин. Но, уви, не е така. Просто тези ритми, тези фигури, тази сила и енергия в българските танци е нещо удивително!.

Днес Ив Моро ръководи международни семинари за български народни танци извън пределите на Канада, продуцира и разпространява музикални албуми като колекцията „Отвъд мистерията” – една поредица от компактдискове с музика, записвана от него на магнетофон по българските села през далечния период от 1966 до 1974 година. По-късно следва договор с БНР, който му позволява разпространението на дисковете само в Северна Америка.

Дългогодишна идея на Ив Моро е да събере записите на известния кларинетист Георги Коев в компактдиск. Той е впечатлен от богатия репертоар, уникалната тоналност и изключително емоционалните изпълнения, особено в бавните мелодии. Отнема му изключително много време събирането на анотация в 24 страници, превод на английски и френски език с богат снимков материал. Този проект вече е факт в годината, когато отбелязваме 105-ата годишнина от рождението на виртуоза. И, както се пошегува Ив, донесох току-що появилите се на бял свят дискове – една дълго очаквана „рожба” на преминалия в началото на август събор в Копривщица. Нима можех да се появя там с празни ръце?!

Снимка: БГНЕС

Според Ив Моро, всички любители на българската музика би трябвало да присъстват на това грандиозно събитие, което събира хиляди изпълнители и ценители на традициите на едно място. Впечатлен е от желанието на младите хора да съхранят фолклорното богатство. Ив Моро е носител на орден „Кирил и Методий”, а през 2009 г. е удостоен с почетен медал от Президента на Република България за своя 60-годишен юбилей. Попитахме го, с какви спомени и впечатления ще отпътува от България:

Това е една прекрасна страна с изключителна природа, благословена от боговете, с красиви планини, езера. Да не забравяме и Черно море, уникалната архитектура, богатото културно наследство. Щастлив съм, когато се завръщам тук с моето семейство. Винаги има още нещо за откриване…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09