Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският мед лекува, разкрасява и доставя удоволствие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изплъзващото се лято е времето, в което пчеларите отлистват последните дни от своя календар. В тези дни те не само правят равносметка на отиващия си сезон, но и бързат да се похвалят с постиженията си. Така, за да популяризират новия мед и производните му продукти, в столицата се събраха около 30 производители от цялата страна.

Една от първите шатри, разположени пред Централна баня в центъра на града, е на ямболския пчелар Михаил Арнаудов. Акация, кориандър, лавандула, слънчоглед, магарешки бодил – етикетите върху бурканите със златния еликсир се сменят в строг ред според времето на пáшата, ми обяснява производителят.

Българският мед е лековит, защото е разнообразен, – казва Михаил Арнаудов. Ние имаме много богата флора. Пчелите събират нектара на всичките тези билки и от него се получава най-чистият и хубав продукт. Целият пчелен мед е полезен и с лечебни свойства, защото е антиоксидантна храна. Имам клиенти, някои от които вече над 90-годишни. Те консумират по една–две тенекии годишно и нямат никакви заболявания. А това е доказателство, че медът е хем храна, хем лекарство.

Пчеларят горещо препоръчва прополисовата си тинктура – „един природен антибиотик, който не уврежда нито един орган, а само помага”, както и клеевите пръчици, незаменими при проблеми в устната кухина.

Наистина медът ни прави по-здрави, но знаем ли, че можем да станем и по-красиви? Достатъчно е да се доверим на тонизиращите, хидратиращите и подранващите му свойства, твърди Сашка Ватрачка от Радомир, която предлага своята лечебна и козметична серия, почиваща на тайна, предавана от поколение на поколение в рода.

В основата е стара рецепта в семейството. Това е течен продукт при изгаряне. Когато се уверихме, колко добре действа той и най-вече не оставя белег, ако започне да се прилага до четвъртия-петия ден от травмата, решихме, че искаме да го има навсякъде – в аптеки, болници. Затова го разработихме и патентовахме. След това започнахме да произвеждаме и крем за лице. Пчелният восък е още един компонент, който оказва много добро въздействие върху кожата на човека.

Продуктите са клинично изпитани, патентовани и сертифицирани за Европейския съюз. И първият интерес вече е налице – не откъде да е, а от Германия. Ако си мислите обаче, че пчелните продукти са единствено полезни, много грешите. Защото те могат да се превърнат и в произведения на изкуството, стига да попаднат в подходящите ръце. Петя Иванова от врачанското село Остров вае фигурки от восък – животни, растения, но също Богородица с малкия Исус, ангели и какво ли още не. Всъщност това са свещи в топла окраска и божествен аромат.

Интересът към свещите е породен от полезните свойства на восъка, разказва Петя. – След като се запали свещта, много е полезно да се диша въздухът, който се отделя при изгарянето. Ухае много хубаво на пчелен восък – така мирише и вътре в кошера. А всичко, което е полезно за пчелите, е полезно и за хората. Свещите горят по-бавно, не капят и не пушат като парафиновите, те са абсолютно натурални.

И тъй като Петя Иванова е също така пчелар на 2010-а година и председател на женското сдружение в бранша, с нея разговаряме на сериозни теми, като, например, възможностите българският мед да бъде добре представен по света и тревожната тенденция за измирането на пчелите. Оказва се, че нашият продукт се изнася в Европа единствено в качеството си на подобрител на китайския и аржентинския мед. Тоест смятат го не за хранителен продукт, а за суровина. Що се отнася до изчезването на пчелите, Петя Иванова казва, че това е световна тенденция с множество причини. Имунната система на пчелите е отслабнала заради климатичните промени, а човекът допълнително им вреди, тъй като с намесата си нарушава строго установения ред в кошера. Но за да не остане тъга в края, предлагам ви един еликсир. Рецептата е на Методи Михайлов от врачанското село Горни Вадин:

Изцеждате сока на един килограм лимони в него добавяте 50 гр. пчелен прашец и един килограм мед. Получава се гъста течност. Наливате в чаша малко от концентрата и добавяте вода на вкус. Получава се чудесна медена напитка – еликсир, пълен с витамини, минерали и ензими. Наздраве!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30