Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско първенство по петанк „Албена – 2015” – България заслужи място в европейския елит

Снимка: petanquealbena.com

Петанк – един древен и същевременно млад спорт. При това достъпен както за малки деца, така и за хора на преклонна възраст. За да го практикувате, са достатъчни 12 метални топки, едно малко дървено топче, наречено кошонет (в буквален превод от френски език – „прасенце”), равен, но не особено твърд терен и група приятели. Биричката не пречи, а напротив – само повишава радостното настроение на играчите. Иначе спортът петанк има много стара история и традиции. В съвременния си вид петанкът възниква във Франция в началото на ХХ век, но историята на съревнованията с метални топки е свързана със старо провансалско забавление, чиито корени са още от VIII-IХ век. Днес играта е национален спорт на Франция и е много популярна в Белгия, Холандия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии в Азия и Африка. В наши дни този достъпен и забавен вид спорт се практикува от милиони хора по света, а началото на Световните съревнования по петанк е поставено през 1959 година. 

Допреди петнайсетина години спортът петанк в България се свързваше единствено с веселите филмови приключения на Луи дьо Фюнес и останалите забавни служители на полицейското управление в Сен-Тропе. Но през 2000 година група ентусиасти начело със Стефан Стамов учредяват Българската федерация по петанк. Пет години по-късно тимът на България прави своя дебют на международна сцена на Световното първенство в Брюксел. А през 2009 година Европейската асоциация по петанк организира в Ница първото Европейско първенство. Именно там ръководителят на българската делегация Емил Макаров за пръв път предлага нашата страна да организира толкова престижен международен форум. Идеята е възприета от ръководителите на европейската федерация изключително радушно. Шест години по-късно в България от 24 до 27 септември в прекрасния морски курорт „Албена” се проведе четвъртото Европейско първенство по петанк, участие в което взеха представители на 34 европейски държави.

Диего РициШампионатът в „Албена” протече изключително драматично и предложи немалко изненадващи резултати. Съревнованията се проведоха в две дисциплини – прецизна стрелба и триплети. Първенец на Европа в прецизната стрелба стана талантливият възпитаник на италианската школа Диего Рици. На финала италианецът надделя след допълнителни стрелби над представителя на Белгия Батон Логан, след като на полуфинала елиминира фаворита Дилан Роше от Франция. Бронзови медалисти станаха Роше и словакът Юрай Валент. В тази дисциплина представителят на България Адел Абделмалек постигна най-големия успех за нашата страна на официални международни първенства, заемайки 6-то място в крайното класиране. Възпитаникът на алжирската школа Малек, както е известен най-добрият български петанкьор, се представи повече от достойно на четвъртфинала срещу французина Роше, а по-рано, в баража за определяне на четвъртфиналистите, постави национален рекорд на България – 37 точки.

Шампионите от Франция
В съревнованията между триплетите шампион на Европа за четвърти пореден път стана фаворитът Франция в състав: Дилан Роше – несменяем световен и европейски шампион през последните четири години, осемкратния световен първенец Анри Лакруа, Мишел Луа и Демиен Юро. На финала французите надиграха силния тим на Швейцария с 13:8. Бронзови медалисти станаха отборите на Испания и Монако.

Българският отбор И тук българският отбор постигна най-големия си успех досега. Малек, заедно с един от инициаторите на идеята за провеждане на Европейски шампионат у нас – Атанас Макаров, и братята Орлин и Иво Русеви – шампиони на България за последните две години, зае в крайното класиране престижното 9-то място, което осигурява и право на участие в Световното първенство догодина в Малайзия. Българите спечелиха 4 от 8 изиграни мача. В квалификационния турнир нашият отбор надделя над отборите на Полша, спечелила сребърни медали в утешителния турнир за Купата на Нациите, Беларус и Словакия, водена от бронзовия медалист в прецизната стрелба Юрай Валент. Българите отстъпиха само на сребърните и бронзовите медалисти в крайното класиране – Швейцария и Испания, като бяха на път да сътворят истинска сензация, след като поведоха убедително в началото на мача срещу испанците. А в групите за определяне на четвъртфиналистите българите спечелиха още една изключително престижна победа над отбора на Швеция и загубиха от бъдещия шампион Франция и подгласниците му от Швейцария.

На тържествената вечеря след края на шампионата всички гости се изказаха изключително ласкаво за условията, предоставени им в България. Ръководителите на европейския петанк изказаха специална благодарност на председателя на Българската федерация по петанк Калин Панайотов и на неуморните доброволци, положили неимоверни усилия за подготовката на терените, предоставянето на всички необходими удобства на гостуващите делегации и спокойното провеждане на съревнованията. Чуждестранните участници бяха единодушни, че условията, предоставени от курортния комплекс „Албена”, са надминали очакванията им и с готовност биха посетили България отново. Така спортът петанк, създаден според една от легендите с военни средства – неизползвани гюллета от оръдия, стана повод за много нови приятелства между представители на цяла Европа.

Снимки: Владимир Нешков, Мануел Савов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39

Българка стана европейска шампионка при девойките на 100 метра спринт

Радина Величкова спечели златния медал в бягането на 100 метра при девойките на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години в Банска Бистрица, Словакия. 16-годишната Величкова финишира за 11.46 секунди, с което постави..

публикувано на 20.07.24 в 09:13

В събота се очаква се пожарът край границата с Турция да бъде овладян

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава частичното бедствено положение в 7 села.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около с. Воден, каза областният управител Николай..

публикувано на 20.07.24 в 09:00