Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Има много начини да се справиш с насилието” – проект, насочен към обществото ни

Снимка: архив

Според изследване, проведено по програма на Европейската агенция за правата на човека през 2014 г., всяка четвърта или пета жена в Европа е ставала жертва на насилие или сексуално посегателство. Резултатите от проучването в България потвърждават тази статистика. В страната ни всяка четвърта жена споделя, че е била жертва на посегателство. Конкретни задачи в борбата с този тип насилие си е поставило сдружението „Алианс за защита от насилие, основано на пола”, в партньорство с Областния съюз на ромите от гр. Бургас. Заедно те започват кампания, подкрепена от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Чрез семинари и обучителни програми в 11 града на страната ни те ще привлекат към общата кауза хора от местната власт, от неправителствения сектор и лидери от ромската общност. Целта им е развитие на местни политики в защита на жертвите на насилие в конкретния регион. Илияна Стойчева, ръководител на проекта, се надява, че в рамките на година ще постигнат много за промяна на стереотипите в мисленето на хората по този проблем:

Няма някакви национални специфични черти в проявите на насилие. Навсякъде това се възприема като сериозен недостатък в обществото и заедно с партньорите от чужбина работим за промяната. Все още в някои държави насилието се възприема като част от националната култура и това представлява допълнително препятствие. В България сме изминали сериозен път. Ние сме сред първите посткомунистически държави, които приеха Закон срещу домашното насилие. След това той беше взет като модел от много други държави в бившия социалистически блок. Въпреки че имаме много голям напредък, винаги има какво още да се направи срещу насилието. Използването на груба сила над по-слабия е въпрос на нагласа, а да се променят нагласите е въпрос на време. През последните години българската жена става все по-еманципирана, както е навсякъде в Европа и по света. Тя става все по-образована, отлага плановете си за брак и семейство за по-късно, нещо което наблюдаваме и в най-развитите държави.  В резултат на това българката има по-висока самооценка и не е толерантна към проявата на неуважение спрямо нея. Все още обаче има жени, които се страхуват да признаят, че въпреки успешната си кариера, са станали жертва на насилие, най-често в семейството. Към такива жени е фокусирана нашата кампания. Искаме да им вдъхнем кураж и да им кажем, че не те, а насилникът трябва да се срамува от постъпката си.

Акцентът в проекта е поставен върху ромската общност. Според данни от изследване на Алианса за последните 2 години,  между 7 и 10% от жертвите на насилие, обърнали се за помощ към тях, са били представители на ромската общност. Там рядко се говори за проблемите, свързани с насилие. То обаче съществува и дори ескалира. Къде се корени злото и какво може да се направи за преодоляване на нагласите, обяснява Митко Доков, управител на Областен ромски съюз, гр. Бургас.

Най-сериозни са проблемите в някои квартали, населени основно с роми. Там децата посещават училища, но за момичетата в тази капсулирана група почти е забранено да се образоват. Тяхната роля е да останат вкъщи, да отглеждат деца и да бъдат домакини. Израснали в своята среда, те живеят с тази култура,  не осъзнават истински, че са потърпевши и че са станали жертва на насилие, основано на пола. Целта на работата ни е да ги информираме, да ги запознаем, че имат права и можем да им помогнем да ги защитават. Вярвам, че ако работим заедно, ние, партньорите по този проект, ще успеем и в края на кампанията ще се поздравим с добри резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05