Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен интерес към новата премиера на Вера Немирова в Дойче опер Берлин

Роберто Аланя като Васко да Гама
Снимка: Дойче опер Берлин

Пореден  голям успех за българската режисьорка Вера Немирова. На 4 октомври 2015 г. беше премиерата на малко позната опера "Васко да Гама" от Майербер в Дойче опер Берлин, преминала при изключителен международен медиен интерес.

За ролята на Васко да Гама е ангажиран прочутият тенор Роберто Аланя, партнират му още известни имена: Софи Кош - мецосопран от Франция и Нино Мачаидзе - сопран от Грузия.  Диригент на постановката е Енрике Мацола.

До края на октомври предстоят още 5 спектакъла.
 
Това беше голямо събитие, тъй като оперите от Майербер не се изпълняват толкова често. Това е жанрът френска гранд опера, а тази е позната също и под заглавието "Африканката". Тя е много актуална, защото става дума за най-различни теми, които ни вълнуват в момента, като например конфликти на верска основа; един нетолерантен режим на Великата инквизиция в Португалия, която затваря един напредничав дух като Васко да Гама в един затвор. В Индия също някаква непоносимост към чужденци... Този религиозен фанатизъм, който е вълнувал Майербер и в неговите други произведения като "Пророкът" и "Хугеноти", тук също е главната тема,
сподели режисьорката за предаването "Алегро виваче".

Чуйте цялото интервю с Вера Немирова и подробности за новата й постановка в Берлин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!