Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Атанас Куртев отпразнува 70-годишнината си на сцената

Проф. д-р Атанас Куртев

Двойният юбилей на проф. д-р Атанас Куртев - 70 години и 55 от тях на сцената, бе отпразнуван точно на Деня на музиката, 1 октомври, в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Именитият наш пианист и педагог свири пред свои колеги, ученици и почитатели, някои от които дойдоха от различни краища на Европа.

Учениците ми са един хубав екип - всеки със своя физиономия, защото аз не отглеждам бройлери, не съм люпилня за пианисти, а най-много държа на самобитното и го търся във всуки ученик, и го развивам. Всички те ме зарадваха с много високо ниво изпълнения. Почувствах се действително щастлив, сподели в студиото на предаването "Алегро виваче" той.

Проф. д-р Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първият му преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия - София (1964), в класа на Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков"(1969) в класа на Павел Серебряков и Брюкселската консерватория "Кралица Елизабет"(1973) в класа на Едуардо дел Пуейо. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр (1978). Защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Става доцент през 1989 и професор през 1995 г. Изнасял е концерти в над 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток.

Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно- изследователска и текстологична работа, подготвяйки за печат няколко нотни издания, книгата „Пиано-пианисимо“(1982), множество статии, рецензии и научни студии. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997- 2010).  Съучредител е на музикалните дружества "Франц Шуберт" и "Рихард Вагнер". През 2010-2012г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения "Сергей Рахманинов“ (почетен председател) и „Александър Скрябин“ (председател).

Проф.Атанас Куртев е основател (и председател на журито) на осем международни конкурса за пианисти в България: "Шопен" (Варна), "Франц Шуберт" (Русе), "Класика и съвременност“ (Стара Загора), "Лист-Барток" (София), "Руска музика" (Плевен), "Шуман-Брамс" (Пловдив), „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов”(Кюстендил).

Чуйте интервюто с проф. д-р Атанас Куртев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!