Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната дива Веселина Кацарова записа руски арии

Двама български музиканти с впечатляваща международна кариера - световноизвестният мецосопран Веселина Кацарова и диригентът Павел Балев работиха заедно, за да реализират албума „Руски арии” с активното участие на Филхармоничния оркестър на Баден-Баден, който маестро Балев ръководи от години .


Европейската премиера на компактдиска беше на 9-и октомври, а вече са излезли и първите ласкави рецензии в европейската преса. Записите са реализирани в началото на 2015 година в Баден-Баден за звукозаписната къща „Генуин”.

Компилацията включва репертоарни и по-рядко изпълнявани арии от оперите „Хованщина” и „Борис Годунов” на Модест Мусоргски, „Евгений Онегин”,  „Дама Пика” и „Орлеанската дева” от Пьотр Илич Чайковски, „Царска годеница” и „Снежанка” на Николай Римски-Корсаков и други. В албума има и самостоятелни оркестрови изпълнения.

Според диригента Павел Балев голямо достойнство на компактдиска е разнообразието на характерите, които са представени  - полска царица, стара графиня, момче, испанка, руска разколница, източна принцеса и т. н., както и фактът, че подобни колекции много рядко се намират на европейския музикален пазар.

Аз обичам много руската музика и виновник за това беше диригентът Павел Балев - изключителен колега и музикант. И понеже аз през 90-те години имах огромното щастие да запиша изключително много музика, си бях казала, че ако нещо запиша пак, то трябва да бъде музика, която много обичам. За руската музика мога да кажа, че е богата на цветове и персонажи, действително репертоарът е много интересен.

Чуйте в звуковия файл какво разказа за новия си албум „Руски арии” самата Веселина Кацарова в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!